dinsdag, 4. december 2018 - 9:50 Update: 04-12-2018 10:59

'Duizenden mensen onterecht bestraft door Openbaar Ministerie'

'Duizenden mensen onterecht bestraft door Openbaar Ministerie'
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Duizenden mensen zijn in de afgelopen jaren onterecht bestraft door het Openbaar Ministerie (OM).

Dat schrijft NRC op basis van gegevens van het OM die de krant opvroeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Het OM mag sinds 2008 strafbeschikkingen opleggen. Een strafbeschikking is een straf die het OM oplegt zonder tussenkomst van de rechter. Dan gaat het bijvoorbeeld om zaken als diefstal, mishandeling, geweld, drugs, wapenbezit of verstoring van de openbare orde. De afgelopen tien jaar legde het OM in totaal 267210 strafbeschikkingen voor misdrijven op. Het OM mag geen celstraffen opleggen, maar een strafbeschikking kan wel leiden tot een strafblad.

Echter, bij het uitdelen van de strafbeschikking gaat er nog vaak wat mis, blijkt uit onderzoek van het OM,  zo schrijft NRC. Het OM moet net als een rechter het bewijs wegen, actief zoeken naar ontlastende bewijzen en kijken naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Dat gebeurt niet altijd. Uit een in 2017 gehouden steekproef bleek dat 6 procent van de strafbeschikkingen was opgelegd zonder 'adequate schuldvaststelling'. In 2016 was dat zelfs 15 procent. Bij de onderzochte strafbeschikking ontbrak bijvoorbeeld bewijs of dossiers waren niet compleet. Ook bleek in sommige gevallen dat een straf voor het verkeerde feit was opgelegd.  Uitgaande van die 6 procent zou het in 2017 om bijna tweeduizend onterechte veroordelingen gaan.

In een reactie aan de krant spreekt het OM tegen dat er mensen onterecht bestraft zijn. Dat onderzoekers van het OM achteraf tot een andere conclusie kwamen dan de officier die de straf uitdeelde, betekent niet per se dat er sprake is van een onterechte bestraffing, "maar geeft slechts aan dat er ook anders over gedacht zou kunnen worden".