En als eerste stap koerst zij daarom op een forse vermindering van dierproeven met apen bij het BPRC, te weten met veertig procent. Ook heeft ze het BPRC gevraagd om per direct te starten met het verkleinen van de kolonie die bestemd is voor dierproeven middels geboortebeperking.
Een DIER Een VRIEND strijdt al sinds haar oprichting in 1998 voor de vrijheid van de apen in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC). In 2002 werd een verbod op experimenten op mensapen ingesteld waarmee de chimpansees van het laboratorium vrijkwamen. Ook werd toen beloofd dat het apencentrum verder afgebouwd zou worden, eisen van de Tweede Kamer die nooit werden ingewilligd. De organisatie ging door met haar strijd voor de 1500 apen die er nog wel bleven zitten. Met hulp van diverse Kamerleden en met name door moties van Dion Graus (PVV), Rutmer Heerema (VVD) en Tjeerd van Dekken (PvdA) bleef het onderwerp hoog op de agenda staan.
“Wij zijn ongelooflijk blij en kunnen het niet geloven dat er eindelijk na zoveel jaren een minister is die de eerste stap naar een afbouw daadwerkelijk durft te zetten. Natuurlijk zullen we er bovenop blijven zitten tot de laatste aap vrij is en de poort van het BPRC voorgoed sluit.” Aldus Rosella d’Angeli, campagneleider van Een DIER Een VRIEND.
De brief van de minister aan de Kamer was een reactie op het adviesrapport ‘Van Aap naar Beter’ dat het Rathenau Instituut dat zich bezighoudt met vraagstukken over wetenschap, opstelde in opdracht van de overheid. “Experimenten met apen zijn zowel ethisch als wetenschappelijk omstreden,” zo luidt de conclusie van dit rapport.