'Er gaat niks boven Groningen'
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de drie prinsessen Amalia, Alexia en Ariane startte rond 11.15 uur met hun bezoek aan de stad Groningen gevolgd door andere leden van de Koninklijke Familie. Om 13.35 uur werd het bezoek afgesloten en bedankte de koning Groningen voor de warme ontvangst. 'Er gaat niks boven Groningen', zo sprak de koning het publiek op de overvolle Vismarkt toe.
Programma
1180 meter. Dat is de afstand die de Koninklijke familie op Koningsdag 2018 aflegt tussen het Prinsenhof aan het Martinikerkhof en het podium voor de Korenbeurs op de Vismarkt. Het thema van Koningsdag 2018 is Mijn Groningen. De Koninklijke familie maakt straks kennis met de stad en de regio Groningen, daarbij aan de hand genomen door mensen die zich heel nauw verbonden voelen met Groningen, de Sidekicks. Zij vertellen de Koninklijke familie in een paar zinnen wat Groningen nu tot Mijn Groningen maakt.
Miene Grunneger Stad
Het lied Mien Grunneger Stad / Mijn Groninger Stad zal aan het slot op muzikale wijze verwoorden wat Groningen zo speciaal maakt. Eerder in het programma – bij het verlaten van de Martinikerk – speelt stadsbeiaardier Auke de Boer dezelfde melodie. Hetzelfde lied klinkt ook op het carillon van het gebouw van de Rijksuniversiteit aan de Broerstraat. Ook op het Martinikerkhof zal de melodie van het slotlied al te horen zijn. Het lied loopt als een rode draad door het hele programma.
Ronald Koeman
Eerder was al bekend dat bondscoach Ronald Koeman aanwezig zou zijn bij de voetbalclinic op het Martinikerkhof. Pupillen van vier voetbalclubs die dit jaar hun 100-jarig bestaan vieren krijgen een korte training. Het gaat daarbij om spelers van CVV Oranje-Nassau uit de stad Groningen, VV Warffum, VV Eenrum en VV Nieuw Buinen.
Martinikerk
In de Martinikerk speelt het Noord Nederlands Orkest een stuk van de Amerikaanse componist John Adams: A Short Ride In A Fast Machine. Eerder deze week klonk dit werk tijdens het Koningsdagconcert in de Oosterpoort. Zes dansers van Club Guy &Roni dansen in de kerk een choreografie van Guy Weizman en Roni Haver.
Grote Markt
Op de Grote Markt is er alle aandacht voor de gevolgen van de gaswinning. Het programma zal serieus en informatief zijn en daarmee recht doen aan de ernst van de situatie in het aardbevingsgebied. Het Ede Staal lied ‘t Het nog nooit zo donker west zal in de bewerking van Freek de Jonge door een koor ten gehore worden gebracht. Jan Henk de Groot, Robin IJzerman en Alina Kiers zingen mee.
Nobelprijswinnaar Ben Feringa
Zwemster Ranomi Kromowidjojo wekt op de Grote Markt al fietsend op een waterstoffiets energie op. Een speciaal Fusion-koor – waaronder het Vluchtelingenkoor New Live - zingt op het Waagplein een remix van wereldnummers, waaronder ‘Iedereen is van de wereld’ van Thé Lau van The Scene. In de Oude Boteringestraat is een kleintje Eurosonic/Noorderslag. Onder meer de dammers Roel Boomstra en Wouter Sipma, de voetballer Ludo Reis van FC Groningen en roeier Melvin Twellaar presenteren zich als Groninger topsport-studenten. De onderzoeksgroep van RUG-hoogleraar en Nobelprijswinnaar Ben Feringa geeft een mini-college. In de Oude Kijk in ’t Jatstraat zal de band Swinder het nummer Noar Stad ten gehore brengen. Internetondernemer Ben Woldring heet de koninklijke familie welkom in de Stoeldraaierstraat. Tenslotte begeleidt het Noordpoolorkest onder leiding van dirigent Reinout Douma Arnold Veeman, Izaline Calister en Diggy Dex. Zij zingen het slotlied Mien Grunneger Stad.