zaterdag, 16. december 2017 - 11:57 Update: 16-12-2017 12:46

Onderzoek naar illegale verhuur in prins Bernard-panden

Onderzoek naar illegale verhuur in prins Bernard-panden
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De gemeente Amsterdam vermoedt dat er in de panden van prins Bernhard en zijn zakenpartners sprake is van illegale verhuur aan te grote groepen en doet onderzoek. Dit meldt Het Parool zaterdag.

Over de panden zijn bij Meldpunt Ongewenst verhuurgedrag klachten binnengekomen over verhuur aan te grote groepen en achterstallig onderhoud. Het meldpunt neemt de klachten serieus. Gert Jan Bakker van het meldpunt tegen de krant: 'Ik zie dit als een manier om bewust regels te overtreden.' De gemeente Amsterdam wil er lopende het onderzoek niets over zeggen, maar heeft tegenover de krant wel bevestigd dat er een onderzoek gaande is.

Meer dan 2 personen

Volgens de krant overtreedt prins Bernhard de regels en verordeningen door meer mensen in huizen te stoppen dan er in mogen en er in passen. Uit gesprekken met meer dan tien huurders van diverse huizen zou zijn gebleken dat prins Bernhard en zijn zakenpartners meer dan twee personen in de panden laten wonen. Soms zelfs groepen van zes of zeven. Daarvoor moet de verhuurder een vergunning hebben, volgens de Amsterdamse regels. Maar de eigenaren hebben die vergunning niet aangevraagd, aldus de krant.

Gevolgen voor eigenaar en huurders

De huurders zijn boos. Ze gingen ervan uit dat ze als legale huurders in de woningen zitten, maar vinden dat ze nu met problemen worden geconfronteerd die zijn ontstaan doordat de huurregels niet worden nageleefd. De huurders zijn bang dat het onderzoek van de gemeente Amsterdam gevolgen voor hen zal hebben. Per huis zijn er één of twee 'spookhuurders', die nog ingeschreven zijn op hun oude adres of bij hun ouders, zodat voor de gemeente onzichtbaar is dat er een te grote groep in het huis woont. Als de gemeente te veel huurders in een woning aantreft, zonder dat daar een vergunning voor is afgegeven, kan zij de eigenaar van de woning een boete van zes- tot achttienduizend euro opleggen. Bovendien moet de eigenaar de situatie legaal maken, door alsnog een vergunning aan te vragen, of het aantal huurders terug te brengen naar twee. De gemeente kan hiertoe een dwangsom opleggen van 50.000 euro.