dinsdag, 20. juni 2017 - 13:17 Update: 20-06-2017 13:22

Shell verkozen tot kampioen ‘misbruik handelsverdragen’

Shell verkozen tot kampioen ‘misbruik handelsverdragen’
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Eddy Zoëy heeft vanmorgen de 'Handel Zonder Grenzen' -award van Milieudefensie uitgereikt aan Shell in Den Haag.

Meer dan 3500 mensen stemden de afgelopen drie weken via de website van Milieudefensie op het bedrijf dat het best is in het inzetten van handelsverdragen voor eigen gewin, over de rug van mens en milieu. Een overweldigende meerderheid (44 procent) koos voor Shell. De andere genomineerden waren mijnbouw- en oliegiganten Chevron, Glencore, Newmont en Total.


Milieudefensie stond vanmorgen samen met Zoëy en een groep vrijwilligers op de stoep bij het hoofdkantoor van Shell om met taart en champagne, en onder begeleiding van een fanfare, de prijs uit te reiken aan de Nederlandse multinational.

Vuile handen

“Het verbaast mij niets dat Shell de prijs gewonnen heeft,” zegt Freek Bersch, campagneleider Economie van Milieudefensie, die vanmorgen bij Shell binnen werd uitgenodigd. “Het bedrijf staat natuurlijk bekend wegens het overschrijden van grenzen, ze maken wereldwijd voortdurend vuile handen voor eigen gewin. Handelsverdragen zoals TTIP en CETA maken het voor de Shell’s van deze wereld helaas nog makkelijker om het milieu te vervuilen, belasting te ontwijken en mensenrechten te schenden, zonder daarvoor aansprakelijk gesteld te worden. Dat is wat we met deze verkiezingen aan de kaak wilden stellen.”.

De vrijwilligers voerden de afgelopen weken door het hele land campagne om aandacht te vragen voor hun ‘favoriete’ foute multinational. Zij maakten zichtbaar hoe de genomineerde bedrijven gebruik weten te maken van de buitensporige bescherming die handelsverdragen hen bieden.

Bij de nominatie schreef de jury het volgende over Shell: “De manier waarop Shell in Nigeria weg weet te komen met vervuiling vinden wij echt fenomenaal. (…) De slinkse wijze waarop Shell handelsverdragen inzet om in alle delen van de wereld belastingen te ontwijken en haar verantwoordelijkheid voor mens en milieu van zich afschuift, is een prestatie van uitzonderlijke klasse.”

Shell gaf vanmorgen aan dat de kritiek zou worden 'overgebracht aan de inhoudelijke mensen'.

Categorie:
Provincie: