Frans Hals en Jacob van Ruisdael
De rechtbank veroordeelde de mannen tot straffen tot 36 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De verdachten gingen tegen de vonnissen in beroep. De verdachten heelden twee schilderijen die in de nacht van 26 op 27 mei 2011 werden gestolen uit het museum 'Het hofje van mevrouw van Aerden' in Leerdam. Het ging om doeken van Frans Hals en Jacob van Ruisdael.
Pseudokoper
Het onderzoek naar de schilderijendiefstal leverde niets op, mede doordat er nauwelijks sporen aangetroffen waren. In augustus 2011 kreeg het rechercheteam informatie van een ander politiekorps, dat onderzoek had gedaan naar de diefstal van zes kunstwerken uit een woning in Almelo. In dat onderzoek is een pseudokoper ingezet.
Door die informatie kwamen twee verdachten uit het onderzoek naar de diefstal uit het Leerdamse museum in beeld. Een van hen nam eigener beweging contact op met de pseudokoper uit de Almelose zaak. Het OM verwerpt het verweer dat er direct is overgegaan tot de inzet van de pseudokoper.
Het onderzoek is gestart met ,,degelijk, klassiek recherchewerk", aldus de advocaat-generaal. De verdachten konden eind oktober 2011 worden aangehouden. De levering van de gestolen doeken aan de pseudokoper zou geschieden voor 1,5 miljoen euro.
De advocaat-generaal hekelde de geldzucht van de verdachten, die hebben willen doen voorkomen dat zij hebben gehandeld voor het erfgoed van de Nederlandse cultuur. ,,Niks Nederlands erfgoed, het ging ze om de eigen portemonnee", aldus de aanklager in hoger beroep. In deze zaak is sprake van het schenden van het historisch besef en de culturele waarden waarop Nederland rust, vindt de advocaat-generaal.