dinsdag, 2. februari 2021 - 11:03

UMCG start onderzoek naar diagnosestelling dementie en zorg patiënten

Foto van arts met computer
Foto: PX
Groningen

Hoe ervaren direct betrokkenen de manier waarop de diagnose dementie wordt gesteld? Dat gaan onderzoekers van het UMCG na. Ook willen zij weten hoe de geboden zorg wordt ervaren. Het onderzoek richt zich niet alleen op patiënten met dementie en hun directe omgeving, maar ook op artsen en andere hulpverleners. In het onderzoek wordt nagegaan hoe tevreden zij zijn over de manier waarop de diagnose is gesteld, over hun eigen betrokkenheid bij de besluitvorming en over de ontvangen informatie. Het onderzoek richt zich op de provincie Groningen.

Dementie is volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Toch wordt bij veel mensen de diagnose niet of te laat gesteld. Dit kan leiden tot onontdekte ziektelast.

Manier diagnosestelling

Het onderzoek gaat precies na hoe de diagnose dementie momenteel wordt gesteld. Ook moet blijken welke onderzoeken belangrijk zijn voor het stellen van de diagnose dementie. Verder komt de vraag aan de orde of een huisarts de diagnose goed zelf kan stellen of daarvoor liever doorverwijst  naar een gespecialiseerd centrum. En wat is de beleving van de patiënt en de mantelzorger bij de diagnose stelling en biedt de diagnose vaststellen in bijvoorbeeld een geheugenpoli hen meerwaarde?

Patiënten, naasten en (huis)artsen

Aan dit onderzoek kunnen zowel patiënten meedoen bij wie de diagnose dementie in de afgelopen vijf jaar is gesteld, als hun directe naasten en/of mantelzorgers. Daarnaast  kunnen ook artsen of andere hulpverleners meedoen als zij de diagnose dementie stellen en/of verwijzen naar een gespecialiseerd centrum om de diagnose te stellen. Het onderzoek richt zich op de provincie Groningen.

Categorie:
Provincie: