woensdag, 2. november 2016 - 11:08 Update: 03-11-2016 10:28

'Voortplantingsgedrag wordt mede bepaald door DNA'

'Voortplantingsgedrag van de mens mede bepaald door DNA'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Oxford

Het voortplantingsgedrag van de mens blijkt ook een biologische basis te hebben.

Wetenschappers wijzen 12 regio's aan in ons DNA die beïnvloeden op welke leeftijd we ons eerste kind krijgen en het aantal kinderen dat we uiteindelijk krijgen. De onderzoekers vonden bepaalde genencombinaties die erop zouden wijzen dat vrouwen die deze combinatie  hebben tien procent meer kans hebben om zwanger te raken, zo schrijft Daily Mail.

Tot voor kort werd aangenomen dat ons voortplantingsgedrag wordt bepaald door sociale keuzes zoals het kiezen van een partner en een omgeving, Maar een deel van ons DNA heeft ook invloed op de leeftijd waarop we kinderen krijgen en hoeveel kinderen we krijgen. Dit stellen onderzoekers van verschillende universiteiten, waaronder Oxford, Uppsala en Groningen in het blad Nature Genetics.

Melinda Mills van de University of Oxford die het onderzoek leidde zegt hierover: 'Voor het eerst weten we dat DNA invloed heeft op ons voortplantingsgedrag.' De onderzoekers ontdekten dat vrouwen met DNA-delen die samenhangen met het uitstellen van het ouderschap, óók DNA-delen bevatten die in verband staan met een late menstruatie en menopauze. Mills: 'Het is echter belangrijk om dit in het juiste perspectief te plaatsen. Want het krijgen van een kind hangt ook sterk af van vele sociale factoren en omgevingsfactoren die altijd een grotere rol zullen spelen in of en wanneer we kinderen zullen krijgen..'

De onderzoekers baseren hun conclusies over de leeftijd waarop mannen en vrouwen hun eerste kind krijgen op de gegevens van 238.064 mannen en vrouwen. De conclusies omtrent het aantal kinderen dat mannen en vrouwen krijgen, zijn gebaseerd op de gegevens van bijna 330.000 mannen en vrouwen.