dinsdag, 12. juli 2016 - 13:44

Bijnieroperaties: patiënt omgedraaid, operatie verbeterd

Bijnieroperaties: patiënt omgedraaid, operatie verbeterd
Foto: Pixabay
Groningen

Het UMCG introduceert een nieuwe techniek om tumoren uit de bijnier te verwijderen. Hierbij wordt de patiënt in buikligging geopereerd in plaats van zoals gebruikelijk in rugligging. Deze nieuwe operatietechniek vergt niet alleen minder tijd, maar blijkt ook veel minder belastend voor de patiënt te zijn. De techniek is ontwikkeld in een ziekenhuis in Essen (Duitsland) en wordt nu voor het eerst toegepast in het UMCG.

Tot op heden was het gebruikelijk om de bijnieren te opereren via de buik, terwijl de patiënt op de rug ligt. Omdat de bijnier aan de achterzijde van de buik dicht bij de rug ligt, moet de chirurg ‘langs’ andere organen om de bijnier te bereiken. In het Duitse Essen is daarom een kijkoperatietechniek ontwikkeld, waarbij de patiënt tijdens de operatie in een veel minder gebruikelijke buikligging ligt. Voordeel hiervan is dat dit een meer directe route naar de bijnier biedt, zonder dat andere organen als lever, alvleesklier, pancreas en milt bij de operatie betrokken hoeven te worden. Via een fellowship in het Royal North Shore Hospital in Sydney (Australië) maakte endocrien- en oncologisch chirurg Schelto Kruijff kennis met deze techniek. Na een bezoek aan het universiteitsziekenhuis van Essen, waar de techniek is ontwikkeld, introduceerde hij samen met collega’s de nieuwe techniek in Groningen.

De grote voordelen van deze buikligging-techniek zijn dat de operatie leidt tot minder bloedverlies en minder post-operatieve pijnklachten voor de patiënten. Ook duurt de operatie vaak aanmerkelijk korter, meestal een half uur tot een uur. Het verwijderen van de bijnier ging even goed als met de ‘traditionele’ techniek. Door de kortere operatietijd kunnen er meer patiënten in dezelfde tijd behandeld worden. Ook kunnen patiënten na deze nieuwe ingreep vaak veel sneller naar huis.

De chirurgen, operatiemedewerkers en anesthesisten hadden een voorbereidingstijd van ongeveer een half jaar nodig voordat deze techniek in het UMCG kon worden toegepast. Ook moest het UMCG een nieuwe operatietafel aanschaffen om patiënten op een goede en veilige manier in buikligging te kunnen leggen voor deze operatie.

Inmiddels zijn 24 patiënten succesvol via de nieuwe techniek geopereerd. Het UMCG blijft de patiënten volgen om ook de (middel)lange termijneffecten van deze ingreep te kunnen bepalen. 

Categorie:
Provincie: