zondag, 20. maart 2016 - 17:00 Update: 20-03-2016 21:05

De Monitor: ouders voelen zich onder druk gezet om hun kind op ADHD te laten testen

De Monitor: zetten scholen ouders onder druk om kind op ADHD te laten testen?
Foto: Archief FBF
Hilversum

In de afgelopen tien jaar is het gebruik van ADHD-medicatie verviervoudigd. In Nederland slikken momenteel ruim 250.000 mensen pillen tegen hyperventilatie, impulsiviteit of een korte aandachtsspanne. De Monitor onderzoekt het dossier 'De ADHD-epidemie" of er steeds meer kinderen met ADHD zijn of dat de maatschappij, opvoerders en onderwijzers steeds meer last hebben van druk en impulsief gedrag.

Na de eerste uitzending over dit onderwerp kwamen er er bij De Monitor veel reacties van verontruste ouders binnen. Tientallen ouders lieten weten dat ze zich onder druk gezet voelden door de school om hun kind te laten testen op ADHD. In sommige gevallen wordt er door scholen zelfs een ultimatum gesteld: of medicatie of naar het speciaal onderwijs. Volgens de Wet Passend Onderwijs moeten kinderen met gedragsproblemen zoveel mogelijk naar het reguliere onderwijs. Maar door de komst van de nieuwe groep kinderen neemt de werkdruk toe. En die hoge werkdruk leidt weer tot verminderde tolerantie voor druk gedrag, zo stelt VMBO-leraar Boudewijn de Jong.

Uit recent onderzoek van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat een meerderheid van de leraren grote problemen ervaart bij de uitvoering van het passend onderwijs. Zo zegt 75 procent  van de leerkrachten in het basisonderwijs en 62 procent  van de docenten in het voortgezet onderwijs een hogere werkdruk te ervaren door de invoering van het passend onderwijs. Onderwijsjuriste Katinka Slump zegt in de uitzending dat scholen ouders niet voor de keuze mogen plaatsen: of medicijnen of speciaal onderwijs. Slump: 'Als een school een kind niet aan kan, moeten ze dat probleem niet afschuiven op de ouders en tegen hen zeggen: ga maar medicatie gebruiken. Dan ga je als school op de stoel van de psychiater zitten.’

Mogen docenten ouders onder druk zetten om hun kinderen te laten diagnosticeren of zelfs te medicaliseren? Als de vraag wordt voorgelegd aan de onderwijsinspectie, het ministerie van Onderwijs en de geschillencommissie komt er geen duidelijk antwoord. Alle drie de instanties verwijzen  Dat houdt in dat scholen verantwoordelijk zijn om leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een passende plek te bieden in het onderwijs. Als dat niet op de eigen school kan, dan​ kunnen​ zij​ ​in overleg met de ouders een andere passende plek binnen het onderwijs zoeken voor de​ ​betreffende​ ​leerling.​ D​​it zou dan ook een school voor speciaal onderwijs kunnen zijn.​​

Hoogleraar pedagogiek Micha de Winter roept op te stoppen met het ‘drogeren’ van onze kinderen en onderwijsjurist Katinka Slump spreekt over ‘kindermishandeling’ en ‘intimidatie van ouders’ en roept de Onderwijsinspectie op tot actie.

Zondag om 22.35 uur is de uitzending over ‘de ADHD-epidemie?’ te zien op NPO2.