maandag, 11. april 2016 - 8:12 Update: 11-04-2016 11:16

Minder huurders uit huis gezet door woningcorporaties

Minder mensen uit huis gezet door woningcorporaties
Foto: Archief EHF
Den Haag

Woningcorporaties zagen zich in 2015 genoodzaakt tot huisuitzetting van 5.500 huishoudens. Dat is 6 procent minder dan in 2014. Dit blijkt uit een enquête van Aedes onder 182 woningcorporaties.

Dit is het tweede jaar op rij dat het aantal huisuitzettingen daalt, in 2014 was er sprake van een daling van 15 procent. Uitzetting van huurders gebeurt alleen in uiterste gevallen als geen oplossing gevonden kan worden en kan pas plaatsvinden na een uitspraak van de rechter. In 2015 zijn 22.000 vonnissen uitgesproken, een lichte daling ten opzichte van 2014. Deze leidden in 5.550 gevallen tot een huisuitzetting.

Preventie

Woningcorporaties doen er - ook na een vonnis - nog veel aan om huisuitzetting te voorkomen. Hun kerntaak is immers het huisvesten van mensen die dat vanwege hun (inkomens)situatie nodig hebben. Uit de cijfers blijkt dat die inspanningen vaak iets opleveren. Na een gerechtelijk vonnis bij huurachterstand konden woningcorporaties in overleg met de huurders in 75 procent van de gevallen alsnog huisuitzetting voorkomen. Daarbij is samenwerking met overheid en gemeenten belangrijk.

Corporaties sloten met 50.000 huurders een betalingsregeling om achterstallige huur in te lopen. Daarnaast doen ze veel aan preventie: ze leggen huisbezoeken af, bellen de huurders, verwijzen door naar hulpverleningsinstanties en organiseren achter-de-voordeurprojecten. Ook sluiten corporaties convenanten af met onder meer gemeenten, welzijnsorganisaties en schuldhulpverlening.

Groepen

Huurachterstand is de belangrijkste reden voor uitzetting (84 procent). Andere redenen zijn wietteelt, onderverhuur/woonfraude en overlast. De grootste groep bestaat uit alleenstaande mannen.

Rol overheid en gemeente

Een huisuitzetting is vrijwel altijd het gevolg van schulden bij verschillende partijen. Een belangrijke partij is de Nederlandse overheid zelf, omdat zowel de Belastingdienst als het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) ‘preferente schuldeisers’ zijn. Doordat hun vorderingen eerst betaald moeten worden, houdt een huurder soms geen geld meer over om de huur te betalen. Verder leiden de lange wachttijden voor uitkeringen en toeslagen vaak tot schulden. Aedes ziet dus een belangrijke rol voor overheid en gemeenten in het voorkomen van schulden en huisuitzettingen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):