maandag, 4. juni 2018 - 11:57 Update: 04-06-2018 12:42

Bayer neemt Monsanto over, overgenomen producten behouden merknaam

Bayer neemt Monsanto over, overgenomen producten behouden merknaam
Foto: M. van Harten
Leverkusen

Het Duitse chemiebedrijf Bayer zal de naam Monsanto schrappen als de overname van de Amerikaanse zaadveredelaar rond is.

Bayer zegt hierover: 'De naam van het bedrijf blijft Bayer. Monsanto zal niet langer een bedrijfsnaam zijn. De overgenomen producten behouden hun merknaam en zullen deel uitmaken van de Bayer-portfolio'. Met de samenvoeging komt er een einde aan een van de meest omstreden bedrijfsnamen ter wereld, maar het bedrijf blijft dus wel gewoon bestaan. 

Grootste zaden- en chemieconcern ter wereld

Monsanto produceert genetisch gemodificeerde zaden en bestrijdingsmiddelen voor de landbouw. Het Duitse chemieconcern Bayer kocht het Amerikaanse bedrijf in 2016. De Europese Unie ging in maart akkoord met de overname, de Amerikaanse overheid deed dat onlangs. Doordat Bayer met Monsanto is samengegaan, is het grootste zaden- en chemieconcern ter wereld ontstaan. Het bedrijf heeft slechts nog twee concurrenten: Chemchina/Syngenta en DowDupont. 

Monsanto beruchte naam 

De naam Monsanto is vooral door een van zijn meest lucratieve producten, de pesticide Roundup, een beruchte naam. Het  bedrijf verkoopt zowel het bestrijdingsmiddel als de genetische gemodificeerde landbouwzaden die bestand zijn tegen het gif ('Roundup Ready'). Voor de boer is het misschien een handig middel,  maar veel milieuorganisaties zijn kritisch over het effect van Roundup op de natuur en ons voedsel. Maar Monsanto kreeg ook kritiek op het patenteren van groentevarianten:  als anderen de zaden van die groentevariant willen gebruiken, moet er worden betaald.  En verder kwam Monsanto ook in het nieuws als de fabrikant van ontbladeringsmiddel Agent Orange dat tijdens de Vietnamoorlog werd ingezet, dat leidde onder andere tot verschillende vormen van kanker. Monsanto beweert zelf dat genetische modificatie hard nodig isom genoeg voedsel te kunnen blijven produceren voor de groeiende wereldbevolking.