vrijdag, 13. mei 2016 - 15:48 Update: 14-05-2016 15:08

Duitsers niet blij met deelname Merkel aan geheimzinnige Bilderbergconferentie

Veel kritiek op deelname Merkel aan geheimzinnige Bilderbergconferentie
Foto: BlikopNieuws
Berlijn

De Bilderbergconferentie vindt dit jaar van van 9 tot en met 12 juni plaats in Dresden.

De conferentie wordt één keer per jaar gehouden en tijdens de conferentie ontmoeten meer dan 100 invloedrijke personen uit de politiek, de handel, de media, de wetenschap en ook de adel elkaar om dan over de meest belangrijke wereldproblemen  van gedachten te wisselen. Over de agendapunten die besproken gaan worden, is echter geen enkele transparantie mogelijk noch over de besluiten die daar genomen worden.

Dit jaar staat bondspresident Angela Merkel op de gastenlijst, evenals de Duitse minister van Defensie, Ursula van der Leyen, minister zonder portefeuille Peter Alltmeier, minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en vice-kanselier Sigmar Gabriel, zo weet de sociaal-democratische partij Die Linke na het opvragen van de deelnemerslijst. Dit schrijft de Duitstalige Huffington Post. Die Linke is de meest linkse partij in de bondsdag. De Duitse econoom Axel Troost is ook zeer kritisch over de deelname van Merkel aan de Bilderbergconferentie. Tegen de Duitse krant Tageszeitung zei hij dat vertegenwoordigers van de regering niet zouden moeten deelnemen aan de Bilderbergconferentie. De conferentie is naar zijn mening een bijeenkomst waarop lobbyisten te veel kans  krijgen om regeringsleiders te beïnvloeden. Uitgever en publicist Jürgen Elsässer liet op zijn blog weten dat hij de protesten tegen de conferentie zal  ondersteunen.

Ook de fractie van de partij Alternative für Deutschland (AfD) in de deelstaat Sachsen is tegen de conferentie. In een reactie tegen Die Tageszeitung stellen ze : 'Hier worden op politiek en economisch terrein zaken bedisseld en wordt de democratische inspraak van de nationale parlementen ondermijnd.'. Hoewel de media Bilderberg vaak omschrijven als een praatgroep zonder enige vorm van macht, zijn er eindeloos veel voorbeelden waaruit blijkt dat de groep wereldgebeurtenissen naar zijn hand zet. In 2010 gaf voormalig secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes toe dat deelnemers besluiten die zijn genomen tijdens de jaarlijkse conferentie, moeten omzetten in beleid.