Omdat met deze test kleine zwarte gaten in het heelal kunnen ontstaan, hebben tegenstanders de testdag op 10 september al omgedoopt tot 'doomsday', het einde van de wereld. De tegenstanders vinden dat de wetenschappers spelen met het onbekende. Ze zijn bang dat de zwarte gaten die door de test kunnen ontstaan niet meer dichtgaan en dat de aarde opgezogen zal worden door een van de zwarte gaten. Om dit te voorkomen zijn de tegenstanders inmiddels naar de rechtbank gestapt.
In de krant de Sun zegt de groep die het experiment organiseert, de European Nuclear Research Centre (CERN), dat de zwarte gaten, wanneer ze ontstaan, even snel weer zullen verdwijnen en er geen gevaar dreigt voor de aarde.
De machine, die ergens op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk is ‘verstopt’, is een atoomkraker en heeft volgens The Sun veel weg van een gigantische tijdmachine. De bouw heeft ongeveer 8 jaar geduurd. Nederland doet ook mee aan het project. Het verzorgt 4,5%, oftewel 27,8 miljoen euro, van het jaarlijkse inkomen van CERN. Het apparaat kost 5,4 miljard euro.
Tijdens het experiment zullen atoomdeeltjes in tegengestelde richtingen worden afgevuurd. Ze zullen zo snel bewegen dat ze iedere seconde 11.245 rondjes maken in de 27 kilometer lange tunnel. Een woordvoerder van CERN probeert ons gerust te stellen: "Er zal niets geproduceerd worden dat nu al niet gebeurt in de natuur." Op 10 september 2008 wordt de LHC voor het eerst getest.
maandag, 1. september 2008 - 14:07
'De wereld vergaat' op 10 september door oerknal
Amsterdam
Zwitserse wetenschappers starten volgende week met het testen van de Large Hadron Collider (LHC), een enorme deeltjesversneller. Daarmee willen zij de eerste seconden na de oerknal nabootsen.
Categorie:
Tag(s):