Dit concludeert huisarts, epidemioloog Els Licht in haar onderzoek waarmee ze 18 april promoveert bij VU medisch centrum.
Depressie komt veel voor bij ouderen die de huisarts bezoeken: één op de vier 55-plussers in de wachtkamer heeft depressieve klachten. Meer dan de helft van hen heeft een ernstige depressie. De huisarts mist de diagnose bij twee van de drie ouderen. Tweederde van hen heeft na een jaar nog steeds klachten. De onderzoekster is daarom somber over de prognose van depressie bij ouderen in de huisartspraktijk. Els Licht volgde ruim drie jaar een groep van bijna 400 depressieve 55-plussers. Gedurende het onderzoek werd de huisarts niet ingelicht over de uitkomsten van de interviews en er werden geen behandeladviezen gegeven. Door middel van dit onderzoek is duidelijk hoe het depressieve ouderen verging.
Depressie bij ouderen is een ernstig maatschappelijk probleem. Depressie is echter een behandelbare aandoening. Een depressie bij ouderen duurt gemiddeld langer dan bij jonger volwassenen. Factoren met een verhogend risico op langdurig ernstige depressieve klachten zijn: een ernstigere depressie, hogere leeftijd, bijkomende angststoornis, depressie in de familie, eerdere depressie en verminderd functioneren in het dagelijks leven. Door de vergrijzing en de toename van het aantal mensen met lichamelijke beperkingen, is het noodzakelijk de zorg voor depressieve ouderen te verbeteren.
woensdag, 16. april 2008 - 9:40
Zorg depressieve ouderen schiet tekort
Amsterdam
Twee van de drie ouderen met depressieve klachten wordt niet door huisarts herkend. Tweederde van deze groep heeft na een jaar nog steeds klachten. Deze ouderen krijgen zo niet de behandeling voor deze klachten die hun leven draaglijker zou kunnen maken.
Categorie:
Tag(s):