woensdag, 4. september 2013 - 9:30 Update: 03-07-2014 0:52

Nederland uit de top-5 van beste wereldeconomieën

Foto van Euro-tegel | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Op de lijst van 148 landen van het World Economic Forum is Nederland gezakt van de vijfde plaats naar de achtste.

Nederland is dus verdwenen uit de top-5 van meest concurrerende wereldeconomieën. Dit blijkt uit de gegevens van het World Economic Forum, zo melden verschillende media woensdag.

Vorig jaar was ons land voor het eerst sinds 2000 in de top-5 gekomen. Rutte sprak afgelopen maandag tijdens zijn H.J. School-lezing nog trots over deze Nederlandse positie in de top-5, waarbij we 'nog voor de VS en Duitsland stonden', maar inmiddels zijn deze landen ons gepasseerd.

Professor Henk Volberda van de Erasmus Universiteit in Rotterdam stelt dat een slecht functinerende arbeidsmarkt en achterblijvende investeringen in innovatie en onderwijs er onder andere de oorzaken van zijn dat Nederland is gedaald op de lijst van het World Economic Forum. Daarnaast vindt de hoogleraar dat de financiële markten slecht functioneren en dat de gebrekkige kredietverstrekking aan aan bedrijven en particulieren de Nederlandse economie afremt. Professor Volberda benadrukt dat de landen Zwitserland, Singapore en Finland,    die de top-3 zijn van de lijst, koploper zijn voor wat betreft toponderwijs en innovatie. Ook Nederland zou volgens de Erasmus-professor ,,ondubbelzinnige focus'' moet leggen op ,,excellent onderwijs en superieure innovatie''.

Maar ook andere landen hebben te maken met bovengenoemde problemen. Volberda vindt het 'praatmodel' in Nederland het grote obstakel voor de groei. Volberda in de Volkskrant: 'Het kabinet en de werkgevers sluiten akkoorden maar van de effecten daarvan zien we nog niets. Ze blijven maar naar elkaar kijken.' Maar ook het nijpende gebrek aan technici en ingenieurs, de gebrekkige samenwerking van bedrijven en universiteiten en het gebrek aan regie door de overheid is slecht voor Nederland.


 

Categorie:
Tag(s):