De inwoners van de drie gemeenten krijgen een ontvanger, die voorzien is van vijf blauwe leds. De ontvanger kan eenvoudig op een voor de bestuurder zichtbare plek in de auto worden bevestigd. De proef duurt drie maanden.
Werking van BlauwBlauw
BlauwBlauw bestaat uit een zender die wordt ingebouwd in de ambulances van Connexxion Ambulancezorg en voertuigen van de brandweer. De zender communiceert met de kleine ontvanger in de privevoertuigen.
De ontvanger wordt geactiveerd als van achteren een hulpverleningsvoertuig met zwaailichten en sirene nadert. Zo kan de automobilist ruim op tijd de weg voor de ambulance en brandweer vrijmaken.
Proef
Voor de proef is het noodzakelijk dat zo veel mogelijk automobilisten uit Ermelo, Harderwijk en Putten de (gratis) ontvanger plaatsen. Zij krijgen deze thuis bezorgd. Daarnaast wordt de automobilisten verzocht deel te nemen aan een enquete. De uitkomsten van de proef worden geanalyseerd door het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV).
Betrokkenen
BlauwBlauw is bedacht en ontwikkeld door Made for Traffic. Eigenaar Hans van der Made uit Ermelo is geïnspireerd door diens jarenlange ervaring als ambulancechauffeur. Van der Made: "In dit systeem zit jaren van ontwikkeling en productie. Ik ben blij dat we het nu in de praktijk kunnen brengen en zo een bijdrage kunnen leveren aan de verkeersveiligheid. Als de pilot slaagt, voorzien we een landelijke uitrol van het systeem."
De noviteit spreekt Connexxion Ambulancezorg aan, waardoor zij het samenwerkingsverband met Made for Traffic is aangegaan. Marcel van Pijkeren, regiomanager van Connexxion Ambulancezorg: "Connexxion heeft innovatie hoog in het vaandel. De ontwikkeling van het waarschuwingssysteem BlauwBlauw past heel goed binnen ons innovatieprogramma." Beide organisaties verwachten veel van de proef.
Achtergrond
Hulpverleningsvoertuigen die op weg zijn naar een calamiteit, of ambulances die een patiënt vervoeren, hebben vaak de grootste moeite om snel en veilig hun bestemming te bereiken. Door de drukte op de weg, een telefoongesprek in de auto of doordat de radio hard aan staat, worden ze vaak pas in een laat stadium opgemerkt.
Voor hulpverleningsvoertuigen die haast hebben, levert dat niet alleen vertraging op, maar regelmatig ook onveilige situaties. BlauwBlauw moet er voor zorgen dat weggebruikers sneller en veiliger reageren op de nadering van een ambulance of een ander hulpverleningsvoertuig. Voor de ambulance en de patiënt betekent dit een rustiger rit en kan de plaats van het ongeval of het ziekenhuis sneller worden bereikt. Dit zou onder meer kunnen leiden tot minder verkeersdoden.
De Tweede Kamer heeft bij diverse gelegenheden aandacht gevraagd voor invoering van een waarschuwingssysteem. De proef wordt mede gefinancierd door de Provincie Gelderland, enkele zorgverzekeraars en de gezamenlijke pilotpartners.
maandag, 27. augustus 2012 - 13:23 Update: 12-09-2018 13:35
Blauwe led's in auto waarschuwen voor hulpdiensten met spoed
Putten
Zo 'n 35.000 automobilisten in Ermelo, Harderwijk en Putten kunnen vanaf 31 augustus deelnemen aan een proef met het verkeerswaarschuwingssysteem BlauwBlauw. ' BlauwBlauw waarschuwt automobilisten dat van achteren een hulpverleningsvoertuig nadert met zwaailichten en sirene ', meldt de gemeente Putten maandag.