Het doel van de bijeenkomst, gericht op beleidsmakers in het Europese hoger onderwijs, is om meer bekendheid te geven aan wat er op dit vlak al is bereikt. Het programma in Delft maakt deel uit van de International Open Education Week, van 5 tot en met 10 maart.
Opmars
“De toekomstvisie van de Open Education-beweging is een wereld waarin iedereen, overal en altijd kan voorzien in zijn behoefte om te leren”, zegt Anka Mulder, directeur Onderwijs & Studentenzaken en Secretaris van de TU Delft. “Die visie proberen we te realiseren met Open Educational Resources (OER), open leermaterialen van hoge kwaliteit die vrij door iedereen over de wereld gedeeld, gebruikt en hergebruikt mogen worden.”
“OER zijn aan een onstuitbare opmars bezig sinds MIT in 2001 begon zijn onderwijsmateriaal gratis online beschikbaar te stellen. In 2007 werd het OpenCourseWare Consortium (www.ocwconsortium.org) opgericht, dat snel is uitgegroeid tot een gemeenschap van meer dan 250 universiteiten en aanverwante organisaties wereldwijd.” Mulder is tevens voorzitter van dit OpenCourseWare Consortium.
Open Education week
Dit jaar organiseert het Open CourseWareConsortium voor het eerst een wereldwijde International Open Education Week. Het doel van de week, gehouden van 5 t/m 10 maart, is om meer bekendheid te geven aan Open Education op verschillende plaatsen in de wereld. Tijdens de Open Education Week zullen meer dan 120 organisaties uit de hele wereld op verschillende tijden, online en off-line, laten zien wat er al is bereikt op dit gebied.
Neelie Kroes
TU Delft, SURF Foundation en de Open Universiteit hebben op het internationale initiatief ingespeeld en een Nederlands Open Education-evenement georganiseerd. Dit wordt een bijeenkomst op woensdag 7 maart aan de TU Delft, gericht op Europese beleidsmakers in het hoger onderwijs. Ze zullen ideeën uitwisselen en discussiëren over de toekomst van Open Education. Er is onder meer een videoboodschap van Eurocommissaris Neelie Kroes (ICT) en een toespraak van Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Onderwijs.
Geen bedreiging
“Universiteiten en HBO’s hebben geen reden om Open Educational Resources als een bedreiging te zien”, besluit Mulder. “Integendeel, OER kan hen helpen om hoger onderwijs te bieden aan een groeiend aantal studenten en life long learners. Traditionele onderwijsinstellingen verkeren, met hun ervaring en reputatie, juist in een goede uitgangspositie om online onderwijs te ontwikkelen, te testen en te certificeren. Zij die kennis, onderwijs en studenten van hoge kwaliteit produceren, hebben weinig te vrezen en veel te winnen bij Open Educational Resources.”