Volgens weeronline is de droogte voorlopig nog niet voorbij. Vooral in juni kunnen de temperaturen daardoor flink stijgen en mogelijk komt er zelfs een hittegolf.
Pas vanaf medio juli herstelt de neerslag zich naar gemiddeld en zijn ook fikse stortbuien mogelijk. Dit zal echter niet voldoende zijn om het reeds ontstane neerslagtekort te compenseren. Boeren en natuurbeheerders hebben daarom in deze zomer waarschijnlijk aanhoudend te maken met droogteperikelen.
Het komt in Nederland steeds vaker voor dat we een droge en warme lente krijgen en dat de zomer vroeg van start gaat. Dit als gevolg van de mondiale klimaatverandering. Deze zorgt echter bovenal voor een flinke toename van zomerneerslag in de tweede helft van de zomer. Dit zijn vaak stortbuien die gepaard kunnen gaan met lokale wateroverlast.
Juni wordt daardoor meer en meer de ideale maand voor vakantie in eigen land. De maand kenmerkt zich doordat de temperaturen met gemak tot zomerse waarden oplopen en er relatief weinig regen valt. Kortom een maand met veel zon.
Dit in tegenstelling tot de maand augustus waarin Nederland steeds vaker maken heeft met buien en wateroverlast. Juli ligt een beetje op de grens.
De temperatuur ligt vaak weer iets hoger dan in juni, maar er is ook een toenemende kans op neerslag en het zomerweer wordt dan al wat grilliger.
Vorig jaar viel in de maand augustus bijna 3 keer de maandgemiddelde neerslag. Alhoewel de buienactiviteit ook deze zomer naar het einde zal toenemen, gaan de modellen ervan uit dat de augustushemel dit jaar iets minder vaak zal openscheuren.