We kunnen de komende jaren een verdere afkoeling van de aarde gaan verwachten en er zijn al wetenschappers die beweren dat vanaf 2013 een kleine ijstijd is te verwachten. Dat zouden we te danken hebben aan de zon. De zon zorgt ervoor dat de aarde dagelijks flink wordt opgewarmd. Ze geeft ongeveer in een half uur net zoveel energie op de aarde als dat de hele wereld pas in een jaar verbruikt. Maar de zon geeft niet altijd evenveel energie af en heeft een op en neergaande cyclus van 11 jaar waarin de hoeveelheid zonnevlekken toe en afneemt.
Twee jaar geleden was het einde van de 11-jarige cyclus zodat er amper zonnevlekken te vinden waren. Vorig jaar maart had het aantal zonnevlekken weer moeten gaan toenemen, waar wat schetst de verbazing van ieder wetenschapper, het bleef stil op de zon. Er zijn zelfs maanden geweest waarin geen enkele zonnevlek te bekennen was. Zonnevlekken zorgen ervoor dat de zonnewind krachtiger wordt en ook de hoeveelheid magnetische straling. Die straling zorgt ervoor dat er minder wolken vormen zodat de zon de boel meer kan opwarmen. En dat effect heeft er voor gezorgd dat het de afgelopen 23 jaar warmer is geworden op de aarde.
Afsmelten van de polen stopt
Het afsmelten van de Polen was door de sterke zon in een versnelling gekomen waardoor ons de voorspelling wordt voorgehouden dat het Poolijs al in een afzienbare periode zou afsmelten en in de zomer zelfs ijsvrij zou worden. Maar sinds de zonnevlekken het laten afweten, blijkt nu in de praktijk dat het poolijs niet meer afsmelt en zelfs alweer flink aan het toenemen is.
Vorig jaar zomer bleef het 450.000 vierkante kilometer ijs meer over dan twee jaar geleden en dit jaar is er 1,1 miljoen vierkante kilometer blijven liggen. De winter is op de pool weer vroeger begonnen zodat op dit moment de ijsgroei ook groter is dan vorig jaar.
Scandinavië ligt momenteel al voor een groot deel onder de sneeuw en dat was vorig jaar bijna twee maanden later. Vorige week viel er in de Alpen net zoveel sneeuw als in de afgelopen 25 jaar oktobermaanden bij elkaar. In september werden op Groenland de laagste temperaturen gemeten en aan de andere kans van de plas was de zomer in het noorden van Canada bijzonder kort en viel in augustus al de eerste sneeuw. Toevallig? Nee beslist niet. Door de minder sterk geworden magnetische straling komt er nu meer kosmische straling door de dampkring en dat schijnt voor meer wolken te zorgen waardoor er meer zonne-energie teruggekaatst wordt.
Ook de toename van de ijsvlakte draagt daar aan bij en zo kan er een versnelling komen in het verder afkoelen van de aarde. Dit wordt echter nu nog wat afgeremd doordat het zeewater in de afgelopen decennia ook veel warmer is geworden. Er is dus nu nog sprake van een na-ijltijd zodat de afkoeling daardoor nog wordt afgeremd.
Kleine ijstijd
Ons voorbeeld ligt in de tijd rond de 17e eeuw toen de zon 40 jaar lang praktisch geen zonnevlekken vertoonden. Er trad toen een klein ijstijd in waarin de gemiddelde temperatuur drie graden achteruit ging. De gevolgen waren in Europa enorm. De zomers werden slechter waardoor oogsten mislukten en door de slechte omstandigheden werd de bevolking in Europa met 30% gereduceerd. Er werd in die periode weer meer ijs opgeslagen waardoor zelfs de ruïne van de Brittenburg voor de Katwijkse kust weer zichtbaar werd door de daling van de zeespiegel.
Nu is er dus weer sprake van een zonnevlekloze periode en in het jaar 2013 zou er normaal gesproken een maximum aan zonnevlekken moeten komen, maar daar zal niet veel van terecht gaan komen. Na 2013 gaan we weer naar een minimum toe groeien en zal het dus langdurig stil blijven op de zon. Er is echter geen wetenschapper die kan uitleggen waarom de zonnevlekken nu plotsklaps uitblijven omdat we nog te weinig weten van de zon. Maar de cyclus van 11 jaar gaat gewoon door en dat geeft aan dat een maximum van de zonnevlekken in 2013 zal uitblijven.
De kans is dus aanwezig dat er een nieuwe kleine ijstijd aan zit te komen. Voor de schaatsliefhebbers goede geluiden want de kans op een Elfstedentocht wordt weer veel groter. De besturen van de ijsclubs kunnen zich de komende winter klaarmaken voor een druk seizoen want we kunnen een koude tot zeer koude winter verwachten.