Ook de telefoon van Telegraaf-verslaggeefster Jolande van der Graaf mag niet meer worden afgetapt. ‘Wij zijn zeer tevreden met deze duidelijke bekrachtiging van het hof. Het afluisteren van journalisten in dit soort kwesties is uit den boze’, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning.
Dinsdag velde het gerechtshof in Amsterdam in het hoger beroep van een kort geding dat De Telegraaf en NVJ tegen de inlichtingendienst hadden aangespannen. Volgens het Openbaar Ministerie zou Jolande van der Graaf een actieve rol hebben gespeeld bij het verkrijgen van staatsgeheime informatie dat een medewerker van de AIVD aan haar had doorgespeeld. De krant publiceerde op 28 maart 2009 een artikel over de rol van de AIVD in de aanloop naar de oorlog tegen Irak in 2003.
Volgens het hof hebben de AIVD en de Staat op geen enkele wijze kunnen aantonen dat de staatsveiligheid of het functioneren van de inlichtingendienst in gevaar is gebracht door de publicatie van 'staatsgeheime' informatie in De Telegraaf.
Het hof wijst op het grote belang van het recht voor journalisten om hun bronnen te beschermen en noemt dat een essentieel onderdeel van de informatievrijheid.
Volgens hoofdredacteur Sjuul Paradijs is dit 'een zeer belangrijke uitspraak voor de persvrijheid in Nederland'. Hij vindt minister Ter Horst, die toestemming gaf voor het uitluisteren. nu door de Tweede Kamer op het matje moet worden geroepen.
dinsdag, 13. oktober 2009 - 22:10
Telegraaf had niet door AIVD afgeluisterd mogen worden
Amsterdam
De NVJ is verheugd over de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam dat oordeelde dat de hoofdredactie van de Telegraaf niet door de inlichtingendienst AIVD mag worden afgeluisterd.
Provincie:
Tag(s):