In de afgelopen jaren nam het aantal huishoudens met (problematische) schulden flink toe. Tussen 2008 en 2013 verdubbelde het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening.
De combinatie van een absolute groei en strengere afwijzingscriteria van gemeenten heeft als gevolg dat inmiddels ongeveer een derde van de huishoudens die bij een NVVK-lid om hulp vragen vooralsnog niet worden toegeleid naar een schuldregeling. Dit komt neer op ongeveer 35.000 huishoudens dus ongeveer 70.000 mensen. Er zijn ook mensen die vanwege de strengere afwijzingscriteria niet eens meer een beroep doen op de gemeentelijke schuldhulpverlening. Het ligt dan ook in de rede dat het aantal huishoudens met vooralsnog onoplosbare schulden dat wel graag hulp wil hebben (een stuk) hoger ligt. Dat staat in een onderzoek van de Hogeschool van Utrecht in samenwerking met de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren.
Volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken), voor de microfoon van de NOS, moet iedereen die bij een gemeente aanklopt individueel worden bekeken. Klijnsma adviseert mensen die niet geholpen worden naar de gemeenteraad of de ombudsman te stappen.