zaterdag, 5. april 2014 - 17:21 Update: 03-07-2014 0:38

Radiotelescoop Dwingeloo speurt opnieuw naar buitenaards leven

Foto van radiotelescoop Dwingeloo | CAMRAS/ASTRON
Foto: CAMRAS/ASTRON
Dwingeloo

Zaterdag was Nobelprijswinnaar, radioastronoom en radio amateur prof. Joseph Hooton Taylor, voor de radio amateurs beter bekend als K1JT, eregast bij de heropening van de gerestaureerde Dwingeloo Radiotelescoop.

Prof. Taylor leverde als eerste een indirect bewijs voor het bestaan van zwaartekrachtsgolven. Tijdens de openingsceremonie heeft hij genodigden en de aanwezige jeugd verrast door honderd nieuwe ‘aardachtige' exo-planeten te onthullen.

Een exo-planeet is een planeet die om een andere ster dan onze zon draait. Jongeren enthousiast maken voor wetenschap en techniek is een focuspunt van CAMRAS, de stichting die de Dwingeloo telescoop beheert, en bij deze openingsonthulling stond de aanwezige jeugd letterlijk op de voorgrond.

De eigenaar van de radiotelescoop ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, heeft het rijksmonument grondig laten restaureren. Nu die renovatie gereed is, kan stichting CAMRAS de radiotelescoop weer gaan gebruiken.

De feestelijke heropening vandaag bestond uit een programma voor jeugd en genodigden. Voor zo'n zestig kinderen van diverse leeftijden waren er activiteiten over astronomie en moderne techniek. Onderdeel van het programma was een gesprek met kinderen over wetenschap en techniek.

Muzikale 'Moonbounce'
Een ander onderdeel was de de muzikale moonbounce. Moonbounce is een techniek waarmee een bericht tegen de maan reflecteert en weer wordt opgevangen door de radiotelescoop. Dit kan zowel met beelden als muziek die daardoor een speciaal karakter krijgen. Twee kunstenaars Daniela De Paulis en Fay Lovsky gebruikten ieder op hun eigen wijze deze techniek en verrasten de genodigden met radiogolven en kunst.

Het heropeningsprogramma was voor de vrijwilligers van CAMRAS, voor de subsidiegevers, de bedrijven die de restauratie mogelijk maakten en uitvoerden, en voor donateurs van stichting CAMRAS.
Na de opening zal de telescoop worden gebruikt door en voor de jeugd, radioamateurs en amateurastronomen.

Over de Dwingeloo radiotelescoop
De Dwingeloo Radiotelescoop is in 1956, toen de grootste radiotelescoop ter wereld, door koningin Juliana in werking gesteld. Met het instrument zijn de contouren van ons Melkwegstelsel in beeld gebracht. Twee ver weg gelegen sterrenstelsels zijn met de Dwingeloo radiotelescoop ontdekt (Dwingeloo I en II). Vanaf 2009 is de Dwingeloo telescoop aangewezen als Rijksmonument uit de Wederopbouwperiode in de jaren ’50.