zondag, 30. maart 2014 - 15:10 Update: 03-07-2014 0:39

Feyenoord pakt tweede plaats tegen kansloos Go Ahead

Foto van voetballers op veld | Archief FBF.nl

(ELF-Voetbal) Feyenoord heeft zich zondagmiddag zonder al te veel moeite ontdaan van Go Ahead Eagles. De Rotterdamse motor haperde even, maar draaide in de tweede helft op volle toeren: 5-0.

Go Ahead Eagles wist op voorhand dat het een lastige middag tegemoet kon zien in De Kuip. Nog nooit wonnen The Eagles op bezoek bij Feyenoord. De Zuid-Rotterdammers wonnen negentien van hun 28 thuiswedstrijden tegen Go Ahead Eagles en speelden de overige negen gelijk. Alleen tegen NAC Breda kende Feyenoord een nog langere ongeslagen serie in eigen huis (47 opeenvolgende Eredivisie-duels). In De Kuip werd vandaag gewerkt met doellijntechnologie, het HawkEye-systeem.

Alle ingrediënten voor een mooie voetbalmiddag waren vandaag aanwezig. De eerste mogelijkheid was voor Daryl Janmaat, die vanuit een zelf opgezette aanval de bal over het doel kopte. Feyenoord zette druk in de beginfase en dat leverde kleine kansen op voor Janmaat en Stefan de Vrij. Met een uitstekende tackle en een aantal schoten op doel speelde Janmaat direct een hoofdrol in De Kuip.

Tonny Vilhena pompte de bal in het strafschopgebied uit een vrije trap. Doelman Stephan Andersen kon de bal keren en zag de rebound naast zijn doel verdwijnen. Feyenoord was naarstig op zoek naar een doelpunt en zou uiteindelijk ook terecht op voorsprong komen. Vanuit een strak afstandsschot tekende Lex Immers aan voor zijn elfde doelpunt van het seizoen: 1-0. Jean-Paul Boëtius gaf zijn negende assist van dit Eredivisie-seizoen en blijft daarmee Jordy Clasie en Vilhena (beiden vijf) ver voor in het assistklassement van Feyenoord. Van alle Eredivisionisten waren alleen Dusan Tadic (twaalf) en de naar PAOK Saloniki vertrokken Maarten Martens (tien) nog vaker de aangever.

Na de 1-0 begon Go Ahead Eagles, dat zich dit seizoen op vreemde bodem tot tweemaal toe wist terug te vechten van een achterstand, zich met het spel te bemoeien. Zowaar viel er een kans voor de bezoekers te noteren. Jop van der Linden schoot een vrije trap naast het doel van Erwin Mulder. Even later ramde Van der Linden een vrije trap snoeihard op de paal. Daar ontsnapte Feyenoord. De havenstedelingen waren de bovenliggende partij in de eerste dertig minuten, maar losten slechts één schot tussen de palen. Go Ahead Eagles kreeg het gevoel dat er wat te halen viel. Jarchinio Antonia bereikte Erik Falkenburg, die maar net naast schoot. Zo schoot Feyenoord zichzelf bijna in de voet.

Na een wat makke fase van Feyenoord, dat dit seizoen in eigen huis vier keer puntverlies leed nadat het op voorsprong was gekomen, werden er weer twee kansen opgezet. Een combinatie tussen Boëtius en Mitchell te Vrede kende geen eindstation en vervolgens kwamen De Vrij en Bruno Martins Indi net tekort om een vrije trap van Clasie tot doelpunt te promoveren. Op slag van rust werd een kopbal van Te Vrede uit de hoek geplukt door Andersen. Volop spanning in het eerste bedrijf.

De thee die in de rust werd geschonken deed wonderen voor Feyenoord. Vlak na de rust gaf Ruben Schaken de bal voor vanaf rechts op de kruin van de inlopende Vilhena: 2-0. De 19-jarige middenvelder werd zo de kleinste Feyenoorder die met het hoofd weet te scoren sinds Schaken op 4 augustus 2013 tegen PEC Zwolle. Sindsdien werden tien kopdoelpunten gemaakt (zeven van Graziano Pellè, twee van Immers en één van Te Vrede). Na de margeverdubbeling kreeg Go Ahead Eagles nog wel een kans via Deniz Turic, wiens inzet van de lijn werd gehaald door Martins Indi.

Na ruim een uur was het gespeeld in Rotterdam. Een lage voorzet van Immers bereikte Boëtius die simpel kon binnenschuiven: 3-0. Een fijn passje van Janmaat bereikte vervolgens Te Vrede. De 22-jarige aanvaller stond net geen buitenspel en kon beheerst tot scoren komen: 4-0. Feyenoord speelde de wedstrijd keurig uit en maakte er zelfs nog 5-0 van via Miguel Nelom na een steekpass van Ruud Vormer. Feyenoord is momenteel de nummer twee van de Eredivisie. Een puike prestatie. Feyenoord won dit seizoen al twee keer eerder een thuiswedstrijd met vier doelpunten verschil.