woensdag, 26. februari 2014 - 16:25 Update: 03-07-2014 0:41

42% van Amsterdammers heeft zorgen over luchtkwaliteit

42% van Amsterdammers heeft zorgen over luchtkwaliteit
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

42% van de Amsterdammers maakt zich zorgen over de luchtkwaliteit vanwege gezondheidsrisico’s. Bij Amsterdammers met kinderen bedraagt dit percentage zelfs 53%. Dit blijkt uit een onderzoek van O&S onder duizend Amsterdammers.

Ook blijkt uit dit onderzoek dat 96% weet dat vervuilde lucht schadelijk is voor de gezondheid. Tweederde van de ondervraagden weet dat Amsterdam niet aan de norm voldoet. Voor 36% van de Amsterdammers is de vuile lucht zelfs een reden om een andere route te kiezen.

“Het verbaast me niet dat Amsterdammers zich zorgen maken, dat is namelijk terecht”, zegt Johnas van Lammeren, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren Amsterdam. De Amsterdamse Partij voor de Dieren stelde de afgelopen jaren meer dan 30 maatregelen voor om de luchtkwaliteit te verbeteren. Van het uitbreiden van milieuzones tot aan het differentiëren van parkeertarieven op basis van het energielabel van de auto, en van het aanpakken van de rondvaartbranche tot aan het plaatsen van fijnstoffilters voor in schoolgebouwen.”
 

Veel worden, geen daden
Johnas van Lammeren: “Opvallend is dat de partijen die vaak het hardst roepen dat er wat moet gebeuren, ons niet steunen als we maatregelen voorstellen. Een gênant voorbeeld hiervan was tijdens een luchtkwaliteitsdebat in mei 2013, georganiseerd door Milieudefensie. Daar gaven partijen zoals D66, PvdA en Groenlinks aan om een voorstel voor een milieuzone voor de rondvaartbranche te zullen steunen. Maar toen ik ze zoals afgesproken benaderde, wilden ze niet meedenken. En, erger, vervolgens heeft geen van deze partijen het voorstel gesteund, noch is er iemand met een alternatief gekomen.”

Andere route vanwege de vieze lucht
Dat het onderwerp luchtkwaliteit speelt onder Amsterdammers, blijkt wel uit het feit dat 1 op de 3 Amsterdammers meerdere keren per week een andere route kiest vanwege de luchtkwaliteit. “Ook dat is geheel terecht. Er bestaat namelijk geen veilige norm. Zelfs de normen die nu gehanteerd worden op gebied van fijnstof leveren al gezondheidsschade op”, aldus Van Lammeren. “Het huidige college van burgemeester en wethouders probeert alleen de Europese norm te halen, om door te kunnen gaan met bouwen. De lucht werkelijk schoon maken tot een voor de gezondheid aanvaardbaar niveau vindt het college te ambitieus en te duur.”