zaterdag, 21. december 2013 - 9:14 Update: 03-07-2014 0:46

Winkelketen H&M stopt met produceren kleding met angorawol

Foto van kledingwinkel | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Uit een rondgang van dagblad Trouw blijkt dat kleding waarin de omstreden angorawol is verwerkt nog overal te koop is, ook bij winkelketen H&M.. Dit schrijft de krant zaterdag.

Maar winkelketen H&M stopt wel met het produceren van kleding met angorawol, zo liet het modebedrijf weten. Het is het bedrijf niet gelukt te achterhalen of de konijnen levend worden geplukt omdat de 'Chinese konijnenboerderijen te ver achter in de keten zitten', verklaarde de Zweedse directie vrijdag.

Onder druk van consumenten deden andere winkelketens zoals C&A en WE al toezeggingen om voorlopig te stoppen met angora, Ze gingen hiertoe over nadat dierenrechtenorganisatie Peta een filmpje online zette waarin is te zien is hoe bij een langharig wit konijn de haren worden uitgerukt waarna het dier kaal in zijn hok wordt gesmeten. Het filmpje, waarin het dier het uitgilt, is inmiddels miljoenen keren bekeken.

H&M is volgens een woordvoerder nooit van plan geweest de kleding uit de verkoop te halen. 'Dat is een misverstand. Wij hebben gezegd dat we geen nieuwe kleding meer maken met angora erin'.

Uit onderzoek van Trouw blijkt ook dat het Britse Topshop en het Duitse Esprit nog steeds angoraproducten online verkopen. De bedrijven beloofden in mediaverklaringen tot nader orde te stoppen met konijnenwol: PHV Corp, waarvan het hoofdkantoor in New York staat, zei vorige week tegen journalisten geen angora meer te willen. Tommy Hilfiger, dochteronderneming van deze multinational, heeft angora-truitjes nog gewoon in het assortiment. Ook bij Asos, een trendy Britse webwinkel, zouden nog steeds angora-truitjes te bestellen zijn. Alleen de keten WE haalde de kleding met de angorawol daadwerkelijk uit de winkels. Bij H&M kunnen spijtoptanten hun angorakleding terugbrengen. Ze krijgen dan hun geld terug. Hoe vaak dat is gebeurd, wil de woordvoerder niet zeggen.

Negentig procent van de angorwol komt uit China. De konijnen worden daar meestal elke drie maanden geplukt, zo melden dierenrechtenorganisaties. Knippen kan ook, dat is minder erg voor het dier, maar levert minder wol op.

Categorie:
Tag(s):