Stichting DUPAN is in samenwerking met Wageningen UR en het Ministerie van Economische Zaken een meerjarig onderzoek gestart naar de voortplanting van Europese paling. Het is geen incidenteel succes: Inmiddels zijn van de laatste vier moederdieren larven verkregen die tot 8 dagen lang in leven zijn gebleven. Bovendien zijn niet alleen larven verkregen van wilde palingen maar ook van een paling van de kwekerij. De vooruitgang die de wetenschappers nu boeken biedt hoop op een snelle oplossing voor één van de grootste mysteries in de dierenwereld. Sinds decennia proberen wetenschappers over de gehele wereld om palingen in gevangenschap voort te laten planten, maar worden telkens geconfronteerd met vroegtijdige sterfte van de jongen: men weet niet wat ze eten.
Het onderzoek in Wageningen richt zich op het voorspelbaar en daarmee beheersbaar maken van de voortplanting. De wetenschappers proberen het protocol te verbeteren zodat de verkregen larven sterk genoeg zijn en voedsel eten om op te groeien tot gezonde jonge palingen.
maandag, 4. juli 2016 - 16:37
Palingen geboren op campus Wageningen UR
Foto: SXC
Wageningen
Na slechts een half jaar voorbereidingstijd zijn wetenschappers van Wageningen UR er op de Campus in Wageningen in geslaagd palinglarven geboren te laten worden. Dat is bijzonder omdat paling zich in gevangenschap niet voortplant: het lukt tot nu toe alleen op laboratoriumschaal en de larven blijven niet in leven. De Wageningse universiteit wil de benodigde kennis ontwikkelen om palingen in gevangenschap volledig te laten opgroeien.