Het Delftse team verdedigt de Nederlandse eer in wat een strijd lijkt te worden met het Amerikaanse MIT. Dat universiteitsteam won in januari de designfase, met Delft Hyperloop er vlak achter. Het Delftse team nam wel de “Pod Innovation Award” mee naar huis.
De capsules voor de competitie zijn prototypes op halve schaal. De Delftse capsule is ongeveer 4,5 meter lang en 1 meter in hoogte. Mensen passen er dus nog niet in, maar toch moet het prototype een snelheid van 400 km/h kunnen behalen in het anderhalf kilometer lange testtraject dat momenteel naast het hoofdkantoor van SpaceX wordt gebouwd voor de finale van de wedstrijd.
1.200 km/u door buizen
De Hyperloop is een aantrekkelijk transportsysteem omdat mensen en of goederen met 1.200 km/u door buizen kunnen reizen met daarin een zeer lage luchtdruk. Dat maakt het vervoer energiezuiniger en efficiënter dan bijvoorbeeld vliegtuigen en treinen. Zowel MIT als Delft gebruiken magneten om de capsules te laten zweven door de buis. Het belangrijkste verschil tussen MIT en Delft zit in het rem- en stabilisatiesysteem: Delft Hyperloop gebruikt een rem- en stabilisatiesysteem op basis van permanente magneten. MIT Hyperloop gebruikt voor het stabilisatiesysteem elektromagneten, en voor het activeren van de remmen een hydraulisch systeem in plaats van een elektrisch systeem zoals in het Delftse ontwerp. Welk ontwerp het beste gaat presteren zal eind van de zomer in Californië moeten blijken.