En dan op de eerste plaats de kosten die worden gemaakt voor onderzoeken. Gudde heeft namens de Eredivisie CV, waarvan hij commissaris, aan de bel getrokken tijdens de bondsvergadering in Zeist. Een opvolger voor directeur Bert van Oostveen is er immers nog steeds niet. Eerst moeten twee onderzoeken worden afgerond. Eén richt zich op de KNVB-organisatie en de rol van het bondsbestuur.
Daarin komt de heikele kwestie aan bod hoe het kan dat commissarissen van de KNVB tegelijk ook zitting hebben in het bondsbestuur zitten, terwijl ze ook toezicht moeten houden. Ze controleren dus zichzelf. De recente uitspraak van Michael van Praag, dat hij de middelen en de macht ontbeert om in te grijpen in de sectie betaald voetbal. Dit onderzoek wordt verricht door een extern bureau.
Kritisch gekeken
De KNVB tikt hier honderdduizend euro voor af, weet Voetbal International te melden. Volgens Gudde moet er nog eens 'kritisch worden gekeken' naar de kosten. Het tweede onderzoek richt zich met name op de verhouding tussen de KNVB, het bestuur betaald voetbal, de Eredivisie, de Jupiler League en de werkgeversorganisatie FBO.
Hiervoor zijn voormalig Ajax-voorzitter John Jaakke en CDA-Eerste Kamerlid Niek Jan van Kesteren als adviseurs van de tijdelijke rvc naar voren geschoven. Zij zouden worden ondersteund door KNVB'er Mark Boetekees, maar daar staken de clubs een stokje voor.
Onafhankelijk bureau
De rvc wil hier een onafhankelijk bureau en geen KNVB-bestuurder als hulpbron. Voor dit onderzoek is nu al 75.000 euro opzij gelegd. 'Nadrukkelijk zou ik de statutair directeur en de selectiecommissie willen vragen om uitermate scherp te onderhandelen', roept Gudde op.
'Er zou gekeken kunnen worden naar rvc-achtige beloningen, dat spreekt ons wat meer aan.' Directeur Jean Paul Decossaux verdedigde zich door aan te geven dat het bedrag niet naar de twee adviseurs gaat, maar dat het volledige kostenplaatje hiervan wordt betaald.