'Kinderen'
Het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA) onderzoekt momenteel de veiligheid van kunstgrasvelden en publiceert haar bevindingen naar verwachting in februari 2017. De Europese Commissie wil vervolgens in december 2017 een aanpassing in de EU-wetgeving doorvoeren. 'Dat kan en moet sneller,' zegt Europarlementariër Anja Hazekamp. 'Dagelijks spelen er tienduizenden kinderen en volwassenen op kunstgras. Die kun je niet nog een jaar langer aan gezondheidsrisico’s blootstellen.'
Weer naar natuurgras
Daarnaast wil de Partij voor de Dieren toewerken naar een kunstgrasvrij Europa. 'Natuurlijk gras is beter voor de ontwikkeling en gezondheid van sporters en heeft positieve effecten op de natuur, de luchtkwaliteit en onze oceanen,' stelt Hazekamp.
De Partij voor de Dieren wijst verder op de milieuvervuilende effecten van kunstgras. 'Jaarlijks komen, alleen al in Nederland, meer dan 1 miljoen kilo milieuvervuilend rubbergranulaat afkomstig van kunstgrasvelden in de bodem en wateren terecht. Deze korrels veroorzaken onder meer plastic soep in oceanen'.
'Natuurlijk gras heeft daarentegen gunstige effecten op de luchtkwaliteit en is bovendien onschadelijk voor de gezondheid van sporters. De voordelen van natuurlijk gras zijn zeker aanleiding om toe te werken naar een kunstgrasvrij Europa,' aldus de Partij voor de Dieren.