In de maanden september, oktober en november 2011 werd 548 keer aangifte gedaan van een woninginbraak. In dezelfde periode in 2010 werd 473 keer ingebroken. Ook in december werd al weer 86 keer aangifte gedaan van een woninginbraak. Sieraden, geld en laptops blijken vooral favoriet te zijn bij inbrekers.
Verminderen woninginbraken
Reden voor de politie Fryslân om alles op alles te zetten om woninginbraken te verminderen. Zo is een speciaal woninginbrakenteam opgericht dat zich specifiek bezig houdt met het opsporen van woninginbrekers. Het afgelopen jaar werden 65 inbrekers aangehouden. Dankzij deze aanhoudingen konden meer dan 170 woninginbraken worden opgelost.
Inbraakpreventie
Naast het opsporen van woninginbrekers richt de politie zich ook op inbraakpreventie. In Grou is daar maandag de aftrap voor gegeven. In samenwerking met de gemeente Boarnsterhim, woningbouwverenging Elkien en vertegenwoordigers van het dorpsbelangen trekt de politie de wijk in om bewoners te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid.
Door middel van gesprekken, flyers en de zogenaamde voetstapjes wordt aan hen inbraakpreventie gegeven. Ook hebben alle deelnemers van Burgernet in Grou een sms-bericht gehad met daarin de oproep om vooral aan inbraakpreventie te doen. Zo’n zelfde soort oproep werd vorige week donderdag al naar de inwoners van Sneek verzonden.
Gelegenheid maakt de dief
De inwoners van Fryslân kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als u uw huis verlaat. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en ipads in het zicht liggen, want gelegenheid maakt de dief.
Installeer daarnaast een programma op je computer, laptop, smartphone of tablet-pc om hem bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. Op de website www.keurmerkveiligwonen.nl/consument leest u alles over hoe u uw woning veiliger kunt maken of ga naar www.123inbraakcheck.nl en test hoe snel een inbreker uw huis binnen kan komen.
Bel 1-1-2 bij verdachte situaties
Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan is een misverstand. U kunt het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf of verdachte situaties ziet in uw woon- of werkomgeving. Dus als u ziet dat iemand inbreekt of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen! De centralist van de Meldkamer Noord-Nederland kan tevens een Burgernetactie starten, zodat agenten samen met deelnemers van Burgernet kunnen uitkijken naar inbrekers. Kijk voor meer informatie op www.burgernet.nl