'De mannen en vrouw worden verdacht van corruptie en omkoping in de Limburgse wegenbouwsector tussen 2004 en 2009', meldt het OM maandag.
Voetbalwedsterijden en concerten
Twee ex-directeuren en een medewerker van een bouwbedrijf worden verdacht van omkoping van ambtenaren. Zeven (voormalig) ambtenaren worden verdacht van het aannemen van steekpenningen in ruil voor het verlenen van opdrachten aan het bouwbedrijf. De wegenbouwmaatschappij betaalde bijvoorbeeld volledig verzorgde uitstapjes naar voetbalwedstrijden en concerten in ruil voor begunstiging van het bedrijf.
"Wat met deze zaak -helaas- is aangetoond is dat de lessen die geleerd zijn uit alle eerdere bouwfraude-zaken en aanverwante affaires, niet zijn doorgedrongen tot deze verdachten. In deze zaak is gebleken dat de betrokkenen het kennelijk als een logisch onderdeel van het werk beschouwden om elkaar de bal toe te spelen en daar wat voor terug te krijgen. Deze manier van handelen heeft economische schade opgeleverd, het heeft schade opgeleverd voor bouwbedrijven die wel volgens de regels wilden handelen en het heeft grote schade opgeleverd voor het vertrouwen dat burgers hebben en mogen hebben in hun overheid," aldus de advocaten-generaal ter zitting.
De voormalig directeuren Rob A. en Mark J. hoorden 24 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. Tegen de medewerker van het bouwbedrijf werd een werkstraf van 150 uur geeist.
Tegen vier (voormalig) ambtenaren werden deels voorwaardelijke celstraffen geeist. De andere drie verdachten hoorden werkstraffen tegen zich eisen, al dan niet in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf.
Daarnaast vindt het OM dat de (ex)ambtenaren de komende jaren niet bij de overheid mogen werken. Via een aparte ontnemingsprocedure vordert het OM het geld terug dat de ambtenaren aan steekpenningen hebben ontvangen.
De rechtbank in Den Bosch veroordeelde de twee ex-directeuren van het bouwbedrijf eerder voor omkoping. De medewerker werd vrijgesproken. Vijf ambtenaren werden veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen. Twee ambtenaren werden vrijgesproken. Het OM stelde in alle tien zaken hoger beroep in. Ook een aantal verdachten ging in appel.