De voorzitters roepen alle Nederlanders op om de komende tijd de zorgpetitie te ondertekenen, dat kan onder meer op de website van de FNV. De zorgpetitie is een eerste stap naar een mogelijk referendum over de zorg.
De vakbeweging doet dan ook een dringende oproep aan de PvdA, D66 en GroenLinks om haast te maken met hun initiatiefwet voor een referendum, zodat er een mogelijkheid komt dat alle Nederlanders zich in een referendum kunnen uitspreken over de enorme ingrepen in de zorg. Het zou voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis zijn dat mensen zich in een referendum kunnen uitspreken over ingrijpende veranderingen in de zorg.
Ton Heerts: ”De race is nog niet gelopen. De Eerste Kamer mag deze wet niet zomaar laten passeren. We moeten deze dubbele afbraak tegenhouden. Want enerzijds sluiten er ontzettend veel verzorgingshuizen, onder het mom dat mensen langer thuis moeten wonen. Maar de thuiszorg wordt ook wegbezuinigd. Hier zijn ontzettend veel zorgen over in het land. De mogelijkheid van een referendum is echt een uiterste middel om het tij te keren.”
Achtergrond:
De politiek wil dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk zijn voor grote delen van de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Maandag en dinsdag debatteert de Eerste Kamer over het wetsvoorstel WMO. De verschuiving van de jeugdzorg naar gemeenten per 2015 is al een feit. Elke dag groeit het aantal ontslagen in deze sectoren. Volgens cijfers die het ministerie van Volksgezondheid heeft laten opstellen, staan er in totaal meer dan 100.000 banen op de tocht. Daarbij speelt ook nog dat de politiek af wil van de wet voor langdurige zorg AWBZ. Zorg is nu nog een recht voor iedereen, en mag geen aalmoes worden, vindt de FNV.