Ze overdrijven de psychologische aandoening zodat patiënten de zorg vergoed krijgen. Dit schrijft NRC Handelsblad zaterdag.
Van de ruim duizend leden die de vragenlijst invulden gaf meer dan 40 procent toe de afgelopen twee jaar te maken te hebben gehad met 'creatief labelen', zo schrijft de krant. Een voorbeeld is mannen of vrouwen die net een vechtscheiding hebben meegemaakt en therapie nodig hebben. Sinds vorig jaar worden zogeheten aanpassingsstoornissen, therapie na schokkende gebeurtenissen, niet meer vergoed. Als de psycholoog dan zegt dat zijn cliënt een angststoornis heeft of een depressie worden de behandelingen wel vergoed. NIP-voorzitter Elly Plooij-Van Goorsel: 'Fraude? Je kunt het ook creatief noemen. Of noodzakelijk, omdat een cliënt anders van hulp verstoken blijft.'
Psychologische behandelingen na schokkende gebeurtenissen worden niet meer vergoed vanuit het basispakket om de kosten van de geestelijke gezondheidszorg te beteugelen. Zo worden ook behandelingen na een burn-out of het verlies van een naaste niet meer vergoed.
NIP-voorzitter Plooij vindt dat het vergoedingssysteem sjoemelgedrag uitlokt. Het instituut heeft volgens haar zelf een beter systeem ontwikkeld, waardoor de zorg goedkoper wordt en psychologen sommige patiënten niet in de kou hoeven te laten staan. Plooij zegt in de krant:'Het is beter om patiënten in een vroeg stadium te helpen, om eventuele verergering van de klachten te voorkomen. Sommige mensen zijn volgens haar al geholpen met een paar gesprekken. Ze geeft als voorbeeld personen die een naaste hebben verloren en wel kampen met depressieve klachten, maar nog geen depressie hebben.