Naast de te hoge kosten, blijkt vooral het 'crashrisico' de grote boosdoener. Dit was nog niet eerder ontdekt. Door het crashrisico levert de polis fors minder op, ook als het beloofde gemiddelde rendement wel wordt gehaald. Het effect van beurscrashes op de waardeontwikkeling van een polis is zo desastreus dat, ook al stijgt de beurs weer, het verlies nooit meer goedgemaakt kan worden. Het tekort kan oplopen tot meer dan 50% van het aan de klant voorgerekende eindbedrag. In juridisch opzicht heeft dit verzwegen risico verstrekkende gevolgen voor verzekeraars.
Woekerpolissen moeten worden aangemerkt als ontoelaatbare producten en hadden nooit verkocht mogen worden. Het crashrisico is daarmee een speerpunt in de collectieve procedures van de vereniging, die onlangs Nationale-Nederlanden dagvaardde. De Vereniging Woekerpolis.nl heeft actuarieel onderzoek laten uitvoeren naar het effect van beurscrashes op de waardeontwikkeling van woekerpolissen.
Uit concrete berekeningen op basis van de koersontwikkeling van de AEX over de afgelopen 20 jaar blijkt dat de waarde door beurscrashes 37% lager uitvalt dan je op basis van het gemiddelde rendement zou verwachten. Als de polis een langere looptijd heeft of als in een risicovoller fonds wordt belegd, dan is het effect nog veel groter. Omdat beurscrashes regelmatig voorkomen, gaat het om een risico waar verzekeraars rekening mee hadden moeten houden. Ab Flipse, voorzitter van de vereniging legt uit: "Je kunt een woekerpolis het beste vergelijken met een auto waarvan de remmen het niet doen.
Deze producten zijn gewoon niet bestand tegen koersdalingen, ook niet als zich daarna weer stijgingen voordoen. Voor iedereen is duidelijk dat je auto's met defecte remmen niet mag verkopen. Hetzelfde geldt voor woekerpolissen. De geleden schade moet daarom aan gedupeerden worden vergoed."