Het veldhospitaal is speciaal ontwikkeld om ingezet te worden tijdens natuurrampen. In het tijdelijke hospitaal kunnen we de komende 3 tot 6 maanden specialistische zorg geven en operaties uitvoeren terwijl het lokale zorgsysteem wordt herbouwd.
5 tenten, maximaal 45 bedden
Drie van de vijf tenten van het opblaasbare veldhospitaal van Artsen zonder Grenzen in Tacloban in de Filipijnen. © Yann Libessart Het veldhospitaal bestaat uit 5 opblaasbare tenten met een gezamenlijke oppervlakte van 445 vierkante meter. Het hospitaal bestaat uit een ruimte voor eerste hulp, een ruimte om wonden te verzorgen, een apotheek en maximaal 45 bedden. Aanvullende zorg geven we in het Bethany Ziekenhuis zodra daar de benodigde herstelwerkzaamheden zijn voltooid aan de chirurgieafdeling, de kraamafdeling en de ruimte waar medische instrumenten gesteriliseerd kunnen worden.
Eerste fase na ramp voorbij
‘De eerste fase na de ramp is nu voorbij,’ zegt noodhulpcoördinator Laurent Sury. ‘We verwachten dat we vooral patiënten gaan behandelen met ziekten of aandoeningen die het gevolg zijn van een gebrek aan zorg. Dat zijn bijvoorbeeld vrouwen met complicaties bij hun zwangerschap of mensen met chronische ziekten. Ons doel is om het lokale zorgsysteem te ondersteunen totdat dit weer is opgebouwd.’
Hele nacht doorgewerkt
‘Samen met Filipijnse vrijwilligers hebben we de hele nacht doorgewerkt in de stromende regen om het hospitaal op te zetten,’ zegt Yann Libessart van het noodhulpteam in Tacloban. Teams van Artsen zonder Grenzen zullen ook de andere nog functionerende ziekenhuizen in Tacloban ondersteunen. Zij nemen het werk over van de eerste reddingsteams ter plaatse die nu langzamerhand de stad beginnen te verlaten.
Artsen zonder Grenzen in de Filipijnen
Artsen zonder Grenzen heeft momenteel 192 hulpverleners ter plaatse in de Filipijnen. Zij geven medische en humanitaire hulp in vele steden en dorpen op de eilanden Leyte, Samar en Panay. Dit zijn de eilanden die het zwaarst getroffen zijn door tyfoon Haiyan.