Volgens Masja Zwart van FNV Metaal een typisch geval van verkopen en strippen van bedrijven. “Deze aandeelhouders gaan voor de snelle winst, de gewone werknemer is de klos en de maatschappij mag voor de kosten opdraaien. Siemens en HTP Capital lijken het maatschappelijk belang dat hun ondernemingen vertegenwoordigen, volledig uit het oog te zijn verloren.”
Toezegging Siemens over werkgelegenheid
Siemens kocht eind 2011 het concern NEM Energy van financieringsmaatschappij HTP Capital, knipte dat bedrijf op en verkocht de onderhoudspoot weer terug aan HTP. Hierbij deed Siemens de toezegging aan de ondernemingsraad van NEM. Er zouden binnen 18 maanden geen bedrijven mogen worden gesloten. Deze garantie zou zijn vastgelegd in de verkoopovereenkomst (Sales and Purchase Agreement, SPA). Wel vervielen er enkele tientallen banen na verkoop; voor die reorganisatie sloot FNV Metaal een goed sociaal plan af. Er zouden in Scheemda circa vijf banen verdwijnen.
Schending van afspraken
Drie maanden na de verkoop liet HTP Capital de fabriek in Scheemda opeens failliet gaan. Door het faillissement van Manufacturing Scheemda kwamen alle 30 mensen op straat te staan, zonder schadevergoeding en zonder sociaal plan. Zwart: “FNV Metaal wil dat deze vakmensen, met vaak lange dienstverbanden, die nu hier in Oost-Groningen hun baan kwijt zijn geraakt, een fatsoenlijke schadevergoeding krijgen. Ze hebben jarenlang keihard gewerkt voor dit bedrijf, met flexibele werktijden en al. Ook toen de NEM Scheemda nog van Wim de Pundert was.”
Vakbond vermoedt faillissementsfraude
Op basis van de uitspraken van ex-werknemers van het bedrijf over de werkgelegenheidsclausule in de verkoopovereenkomst, vermoedt FNV Metaal dat het faillissement van Manufacturing Scheemda nooit had mogen worden aangevraagd. Er zou in de verkoopovereenkomst staan dat er geen faillissement had mogen plaatsvinden binnen 18 maanden na verkoop. FNV Metaal eist vandaag inzage in de SPA, de verkoopovereenkomst. De curator heeft eerder al via een kort geding inzage geëist en gekregen in de ‘geheime’ SPA tussen Siemens en HTP Capital. De inhoud van dit document bleek voldoende voor de curator om beslag te kunnen leggen op tegoeden van New Energy Services en HTP Capital.
“De curator geeft in zijn verslag volgens mij duidelijk aan dat er geen faillissement had mogen worden aangevraagd. Hij gebruikt zelfs het woord ‘wanprestatie’. Zo’n term hoor je niet snel in faillissementszaken”, aldus Masja Zwart. “Het stinkt gewoon. Maar wat extra kwalijk is, is dat een multinational als Siemens werkloos toekijkt. Siemens heeft de werknemers toch een garantie gegeven dat banen behouden bleven? Wie een afspraak maakt, moet er ook op toezien dat die wordt nagekomen.”
Achtergrond
Eind 2011 heeft HTP Capital de aandelen in NEM Energy Holding verkocht aan Siemens-dochter NEM Energy Holding B.V. De NEM bouwt en onderhield o.a. stoom- en warmwaterketels van energiecentrales en grote industrie.
In het voorjaar van 2012 besloot Siemens de onderhoudstak van NEM door te verkopen. De NEM had verschillende dochterbedrijven, waaronder NEM Standard Fasel Manufacturing in Scheemda. Over de verkoop is lang onderhandeld tot begin februari ‘12 de oude eigenaar, financieringsmaatschappij HTP Capital een akkoord bereikte met Siemens. Omdat toen al duidelijk was dat HTP de over te nemen onderhoudstak van NEM ging reorganiseren, heeft FNV Metaal bij de verkoop een sociaal plan weten af te sluiten, met NEM, om de gevolgen voor de betrokken werknemers zoveel mogelijk op te vangen. Dit sociaal plan liep van 1 februari 2013 tot 1 september 2013.
Na de verkoop is de verkochte tak van NEM omgedoopt tot NEW Energy Services. De dochteronderneming in Scheemda ging Manufacturing Scheemda heten. Al op 17 april 2013 kreeg de vestigingsleiding in het Oost-Groningse Scheemda opdracht het faillissement van wat nu Manufacturing Scheemda heette aan te vragen bij de rechtbank in Groningen. De curator van het faillissement is mr. Holtz van BoutOveres Advocaten in Groningen.