Dit schrijft de Telegraaf woensdag. Met dit databasesymsteen wordt geregistreerd wie vanaf Schiphol het vliegtuig neemt en wie via Schiphol ons land binnenkomt. Volgens minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) is dit een ideaal middel om bijvoorbeeld terroristen in de gaten te houden die naar Syrië willen afreizen. Maar de VVD en de PvdA zijn tegen en vinden het op zijn zachtst gezegd 'wat overdreven' om in de jacht op zo'n 100 jihadgangers maar gelijk alle reisgevens van miljoenen Nederlanders op te slaan om zo na te gaan welke bestemmingen die burgers hebben. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt vindt het een grote maatregel om 'ongeveer tweehonderd gevaarlijke mensen in de gaten te houden, die al door de veiligheidsdiensten in de gaten worden gehouden', zo schrijft de krant. Ook Kamerlid Klaas Dijkhoff van de VVD wil de minister vertellen dat hij tegen het plan is. En D66 heeft al laten weten bezorgd te zijn omdat door deze maatregel de privacy van de gewonee burger wordt geschonden.
Maar de minister lijkt doof voor alle kritiek en werkt onverdroten door aan zijn plan. In een reactie laat hij weten dat deze stevige maatregelen nodig zijn om Jihad-reizigers naar bijvoorbeeld Syrië en de dreiging die van hen uitgaat effectief aan te pakken, zo schrijft de Volkskrant. Het ministerie zegt dat de privacy van de miljoenen Nederlanders gewaarborgd blijft en dat Opstelten “alle afgegeven signalen” zal meenemen in de nadere uitwerking van zijn plan dat eind november wordt verwacht.
Opstelten kwam eind vorige week al met zijn plan om elke reis van miljoenen Nederlanders al bij voorbaat als verdacht aan te merken. De gegevens die Opstelten daarbij nodig heeft, zijn al voorhanden. Alle luchtvaartmaatschappijen houden vanwege de eigen administratie al boekingsgegevens bij: de zogeheten Passengers Name Records (PNS).