Dit schrijft de Volkskrant donderdag. Vis zegt in de krant: 'Vroeger moest je een envelop kopen, een brief schrijven en hem posten. Nu tik je wat woorden en bedreig je iemand. Dat is erg makkelijk en gebeurt dus ook veel.' In de dreigtweets dreigt de twitteraar met geweld tegen een persoon een gebouw of eigendommen van een ander. dat gaat het niet om scheldwoorden maar om variaties op 'Ik steek je neer', 'Ik blaas de school op', 'Ik ga je dood maken'.
In Nederland worden er dagelijks zo'n 3 tot 5 miljoen tweets verstuurd. Veertig agenten monitoren dag en nacht het internetverkeer om zodoende uit dat grote aantal tweets de 35.000 dreigtweets te filteren. Deze social-mediadeskundigen beheersen de straattaal en schakelen zo nodig expers binnen bepaalde sociale groepen in. De twitteraars die gearessteerd worden zijn soms pubers die hun emotes niet in de hand hebben, maar soms ook leden van belangengroep en geradicaliseerde eenlingen. De bedreigingen zijn gericht tegen personen, objecten, diensten en evenementen.
De politie houdt de actualiteiten scherp in de gaten. Dit om een goed beeld te krijgen van mogelijke bedreigingen. Deze week wordt bijvoorbeeld de situatie rond de Rabobank met interesse gevolgd. Het jarenlange gemanipuleer van de bank met de Libor-rente zou personen kunnen aanzetten tot misdragingen, vreest Vis. 'Al valt het tot nu toe mee. Nu die topman is opgestapt, lijkt het of de angel eruit is.'