Het oliespoor uit het wrak werd vrijdag door de Kustwacht tijdens een reguliere inspectievlucht waargenomen. ‘We hebben inmiddels maatregelen genomen om het lek op te sporen en zo mogelijk te dichten’, aldus Rijkswaterstaat maandag.
Inspectie
Direct na het constateren van het oliespoor is de monitoring van de situatie rondom het wrak geïntensiveerd, door middel van extra inspecties door de Kustwacht. Het onderzoeksvaartuig Zirfaea van Rijkswaterstaat is maandag ter plaatse gegaan om monsters van de olie te nemen.
De weersomstandigheden tijdens het afgelopen weekend -veel wind en hoge golven- maakten opruimen van de olie onmogelijk. Inmiddels is de hoeveelheid zichtbare olie door natuurlijke afbraak gereduceerd tot ongeveer 1000 liter. De olie is te dun om van het wateroppervlakte af te kunnen pompen. Het is niet waarschijnlijk dat de olie de kust bereikt.
Maatregelen
Rijkswaterstaat heeft aan een bergingsbedrijf opdracht gegeven om nader onderzoek te verrichten en het lek te repareren. Dit bergingsbedrijf gaat hier woensdag 19 juni mee van start. Rijkswaterstaat is al langer in gesprek met de eigenaar van de Baltic Ace over de te nemen bergingsmaatregelen.
Aanvaring Baltic Ace
Op 5 december 2012 vond een aanvaring plaats tussen autocarrier Baltic Ace en containerschip Corvus J op ongeveer 65 kilometer van Goeree-Overflakkee. De Baltic Ace, beladen met ruim veertienhonderd auto's, zonk direct. Hierbij kwamen elf bemanningsleden om het leven.
dinsdag, 18. juni 2013 - 18:19 Update: 03-07-2014 0:56
Meer dan duizend liter olie uit wrak Baltic Ace gelekt
Foto: Archief EHF
Rotterdam
Voor de kust van Zuid-Holland heeft Rijkswaterstaat geconstateerd dat er uit het wrak van de Baltic Ace olie lekt. De lekkage werd afgelopen vrijdagochtend al geconstateerd maar Rijkswaterstaat heeft dit maandag bekendgemaakt.
Provincie:
Tag(s):