woensdag, 5. juni 2013 - 16:00 Update: 03-07-2014 0:56

Ultiem onderzoek Trombose op Mont Blanc

Foto van bloedonderzoek laboratorium | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Maastricht

Een team van Nederlandse onderzoekers van het Maastricht UMC+/UM en dertig vrijwilligers bestijgt woensdag de Mont Blanc om wetenschappelijk uitsluitsel te geven over het effect van zuurstoftekort op de bloedstolling, en daarmee het risico op trombose.

De wetenschappers maken hiervoor gebruik van een nieuw, in ons land ontwikkeld apparaat dat op basis van een klein druppeltje bloed snel en zeer gevoelig stollingswaarden kan vaststellen. Het apparaat is uiteindelijk bedoeld voor de intensive care afdelingen van ziekenhuizen om bloedstolsels (trombose) als gevolg van zuurstoftekort te voorkomen.

Maastricht UMC+
Vanuit het Maastricht UMC+ zijn betrokken bij de onderzoeksleiding prof. dr. H. ten Cate, Interne geneeskunde, in het bijzonder de hemostase en thrombose; prof.dr. Tilman Hackeng Biochemie / CARIM en prof. dr. C. Hemker, Emeritus Hoogleraar Biochemie. De centrale 'expeditieleiding' is in handen van Bas de Laat, de CEO van Synapse BV. Hij is tevens aangesteld bij de onderzoeksschool CARIM waar hij met onderzoekers van Biochemie en Interne Geneeskunde gezamenlijke onderzoeksprojecten op het gebied van Hemostase & Trombose doet.

Synapse 
De test werd door het Maastrichtse bedrijf Synapse BV ontwikkeld met financiele steun van topinstituut CTMM (Center for Translational Molecular Medicine) in Eindhoven. De testpersonen gaan de hoogste berg van Europa (4808 meter) op onder leiding van alpinist en Nederlands eerste erkende berggids Edward Bekker. Op vijf verschillende hoogten zullen de bloedstollingswaarden worden gemeten.

"We weten dat fysieke inspanning en het afnemen van het zuurstofgehalte 
op grotere hoogte zorgen voor 'dikker bloed' en dus een verhoogd risico op trombose, maar we weten niet wat het zuivere aandeel van zuurstoftekort hierin is. Op die vraag richten we ons", legt hoofdonderzoeker en CEO van Synapse Bas de Laat uit. Daarom zal de ene groep actief de verschillende hoogtes bereiken en de andere groep passief via de kabelbaan en helikopter. 

Operatiekamer en IC
De onderzoeksresultaten zijn van groot belang voor onder andere operatiekamers en intensive care afdelingen. Die krijgen vaak patienten binnen met een zuurstoftekort, dat grote schadelijke gevolgen kan hebben. "Dit onderzoek zal leiden tot nieuwe inzichten in de operatiekamer", denkt De Laat.

"Via onze nieuwe test kan snel en zeer gevoelig worden vastgesteld hoe groot de kans op trombose of een bloeding is, en daarnaar kan worden gehandeld door bijvoorbeeld meer of minder bloedtransfusie producten te geven." De test kan in de toekomst ook door huisartsen worden gebruikt om het risico op trombose vast te stellen voor bijvoorbeeld de keuze van een bepaalde anticonceptiepil.

Trombose
Trombose is een gehele of gedeeltelijke afsluiting van een bloedvat door een bloedstolsel. Dit kan onder andere leiden tot een hart- of herseninfarct, longembolie of trombosebenen. De bloedstollingstest die Synapse BV - een spin-off van de Universiteit Maastricht - ontwikkelde via CTMM kwam tot stand met medewerking van Sanquin, Philips, het AMC, LUMC, MUMC en UMCU, met steun van de Nederlandse Hartstichting (het CTMM INCOAG project).

Categorie: