Beslag gelegd
'Naast de twee aanhoudingen is er ook beslag gelegd op vermogen, waaronder bankrekeningen, cryptovaluta en een woning', aldus de Arbeidsinspectie.
Onderzoek na melding UWV
De Opsporingsdienst startte het onderzoek na een melding van het UWV onder gezag van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Rechercheurs van de opsporingsdienst stelden diverse onregelmatigheden vast rondom de NOW-aanvragen van een Rotterdams marketingbedrijf. De aangehouden personen zijn de bestuurders van het bedrijf.
Loonlijst
Het bedrijf plaatste in 2020 met terugwerkende kracht werknemers op hun loonlijst. Op basis van deze dienstverbanden zijn NOW-gelden uitgekeerd. Een deel van deze dienstverbanden zijn later, na uitbetaling van NOW-gelden, ingetrokken. Deze werknemers hebben er dus vermoedelijk nooit gewerkt.
Verdenking oplichting UWV
De bestuurders worden er nu van verdacht met hun handelswijze het UWV te hebben opgelicht. Ook worden zij verdacht van het doen van valse loonaangiften.
Zichzelf op loonlijst gezet
De bestuurders hebben daarnaast zichzelf ook als werknemer op de loonlijst gezet en NOW-gelden aan zichzelf uitgekeerd. Dit terwijl de gelden bedoeld zijn om personeel in dienst te houden en door te betalen. Zij worden daarom ook verdacht van het oneigenlijk besteden van NOW-gelden.
Bijna 400.000,- euro
Het bedrijf ontving in totaal bijna € 400.000,- aan NOW-subsidie. Het bedrijf dient de gelden aan het UWV terug te betalen, maar heeft dat tot op heden niet gedaan.
Misbruik
Sommige ondernemers maakten misbruik van deze regeling. Dat is fraude en maatschappelijk onacceptabel. De Opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie en het Openbaar Ministerie geven prioriteit aan dit soort fraudemisdrijven. Het afgelopen jaar zijn al meerdere aanhoudingen gedaan op NOW-fraude. Om deze fraude aan te pakken, worden verschillende interventies ingezet met een focus op het terughalen van de onterecht verkregen gelden.