woensdag, 18. september 2024 - 19:19

Onbemande MQ-9 Reaper vliegt voor het eerst in Nederlands luchtruim

Reaper landt op landingsbaan
Foto: Defensie
Leeuwarden

Een MQ-9 Reaper van de luchtmacht heeft voor het eerst in het Nederlands luchtruim gevlogen. Het onbemande vliegtuig maakte een oefenvlucht. Dat gebeurde boven het noorden van het land en het aangrenzende zeegebied. Met het toestel trainen militairen na vandaag de samenwerking met onder meer jachtvliegtuigen, grondtroepen en luchtverkeersleiding. Die opereren de komende weken in het gebied voor de zogenoemde Weapon Instructor Course. De MQ-9 sluit hierbij aan.

Het toestel heeft dan een rol bij het ondersteunen van grondtroepen en bepaalt bijvoorbeeld de oefendoelen om ‘uit te laten schakelen’. De luchtmacht bereidt zich met oefeningen als deze voor op inzetgereedheid. Dat betekent in staat zijn nationale taken uit te voeren, maar ook Nederland en bondgenoten kunnen verdedigen tegen vijandelijkheden. De vluchten zijn tevens van belang om meer MQ-9 ‘bemanningen’ te trainen. 

NAVO-oostflank

Nederland zet het onbemande verkenningsvliegtuig MQ-9 Reaper overigens al sinds april in, maar dan in Roemenië.  Dit in het kader van bondgenootschappelijke verdediging.  

Het 11 meter lange toestel wordt in Nederland ingezet vanaf Vliegbasis Leeuwarden. Dat gebeurt niet alleen om de militairen die met de MQ-9 opereren op te leiden en te trainen. Het draait vooral om samenwerking met onder meer luchtverkeersleidingsinstanties en grondeenheden zodat die eveneens bekend worden met het toestel. Daarnaast is het kunnen opereren met internationale partners cruciaal.

Nederland heeft 4 MQ-9 Reapers aangeschaft. De eerste rolde 7 juli 2021 uit de fabriek van General Atomic Aeronautical Systems inc. in het Amerikaanse Poway.

De eerste trainingsvlucht dateert van 20 april 2022 en werd gemaakt vanaf Curaçao. Twee maanden later liet de toenmalige staatssecretaris weten versneld nog eens 4 MQ-9 Reapers te bestellen.  

De MQ-9’s zijn onbewapend. De toestellen zijn gehuisvest bij het 306 Squadron op de Friese basis en zijn vanaf nu vaker in de lucht. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):