Johan van de Gronden, voorzitter van AlcoholPreventie voor de Gezonde Generatie en directeur van KWF: “Het is zorgelijk dat onze jeugd gemiddeld al rond hun 13e jaar* voor het eerst alcohol drinkt. De omgeving speelt hierbij een grote rol. Hoe volwassenen omgaan met alcohol heeft effect op hoe jongeren tegen alcohol aan kijken. Ten opzichte van volwassenen zijn jongeren zich meer bewust van het feit dat alcohol ongezond is. Toch wordt het beeld dat zij over alcohol hebben steeds positiever richting hun 18e levensjaar. Zo associëren ze alcohol steeds meer met gezellig. Bewuste keuzes leren maken begint met goede voorbeelden.”
Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat ouders die drinken in het bijzijn van hun kinderen de kans vergroten dat hun kinderen op (te) jonge leeftijd alcohol gaan drinken en op latere leeftijd meer drinken. Ook blijkt dat kinderen die hun ouders zien drinken, gemiddeld positievere verwachtingen ontwikkelen over alcoholgebruik vergeleken met kinderen die hun ouders niet zien drinken. Daarnaast weten we dat het zien van alcoholreclames en de beschikbaarheid en prijs van alcohol hierbij ook een rol speelt.
Onderzoek: Hoe denken Nederlandse jongeren over alcohol?
Onderzoeksbureau MarketResponse verrichtte voor het initiatief de Gezonde Generatie een kwantitatief onderzoek onder ruim 1.200 Nederlandse jongeren tussen 10-17 jaar. Er werd onderzocht wat zij over alcohol weten en hoe zij erover denken.