Warme perfusie
'Bij warme perfusie wordt de nier van een overleden donor, voorafgaand aan de transplantatie, aangesloten op een pomp en doorgespoeld met een verwarmd mengsel van bloed, medicijnen en voedingsstoffen', zo laat het Erasmus MC vrijdag weten.
Lichaam nabootsen
Met de nieuwe techniek wordt de normale omgeving van de nier, zoals in het lichaam, zo goed mogelijk nagebootst. Pas daarna wordt de nier geïmplanteerd in de ontvanger.
Oppepper
In Nederland werd de warme perfusietechniek tot op heden nog niet toegepast bij mensen. Wel was bekend op basis van Brits onderzoek bij transplantatiepatiënten dat behandeling met warme perfusie de resultaten van de transplantatie verbetert. De perfusie zorgt dat afvalstoffen uit de nier worden verwijderd en dat de energievoorraad van de cellen in de nier een oppepper krijgt.
Nieroperatie succesvol
Het Erasmus MC is onlangs begonnen met een studie waarbij deze nieuwe warmeperfusietechniek wordt getest. Tien patiënten op leeftijd krijgen van een oudere overleden donor een nier die met de warme vloeistof is behandeld. De eerste transplantatie is succesvol verlopen.
Senioren
Niertransplantatie bij senioren komt door de vergrijzing steeds vaker voor. In 1999 heeft het Europese ‘verdeelstation’ van organen Eurotransplant een speciaal seniorenprogramma opgezet. Daarbij worden nieren van overleden 65-plussers zo veel mogelijk toegekend aan transplantatiekandidaten van 65 jaar en ouder.
Gespoeld
Om te zorgen dat ook oudere patiënten een kwalitatief goed orgaan kunnen ontvangen, wordt al enkele jaren onderzoek gedaan naar methoden om de kwaliteit van organen te verbeteren. Op dit moment wordt al standaard de zogeheten 'koude perfusie' toegepast in de niertransplantatie. De nier wordt na uitname bij de donor gespoeld met een koude vloeistof met medicatie.
Tijd nodig
'Nieren van oudere overleden donoren zijn geschikt voor een transplantatie', zegt transplantatiechirurg Robert Minnee van het Erasmus MC, die de warme perfusie en de transplantatie uitvoerde. 'Maar deze nieren hebben aanzienlijk meer tijd nodig om na de transplantatie goed te gaan werken. De ontvanger moet na de transplantatie vaak nog een paar weken dialyseren. De patiënt die de 'warm behandelde' nier heeft ontvangen, was direct na de transplantatie van de dialyse af.'
Beter
We verwachten dat patiënten die met de nieuwe techniek worden geholpen, ook na een jaar nog een beduidend betere nierfunctie hebben dan patiënten die een ‘koud behandelde’ nier hebben ontvangen.'