Niet de intentie
De deelnemer vond het onterecht dat hij moest stoppen nadat hij de rode knop had ingedrukt. Hij had naar eigen zeggen niet de intentie daadwerkelijk het spel te beëindigen en het aanbod van 125.000 euro te accepteren: hij zou van de zenuwen per ongeluk hebben gedrukt. Daarna zei hij ook direct dat hij wilde doorspelen. Bovendien stond in de spelregels niets over de rode knop opgenomen. De man vindt dat alleen zijn wil om door te spelen had moeten gelden.
Ongeschreven regel
De rechter oordeelt anders: dat de functie van de rode knop niet expliciet in de uitgereikte spelregels stond vermeld, maakt niet uit. Een regel hoeft niet geschreven te zijn om geldig te zijn. Dat die regel bestond, was duidelijk. De functie van de rode knop, stop het spel en accepteer het aanbod van de bank, maakt al sinds lange tijd op onmiskenbare wijze onderdeel uit van het programma.
Geest van het spel
Dat de man last had van zenuwen doet daar evenmin aan af: beheersing van zenuwen is onderdeel van het spel. De mogelijkheid om te kunnen terugkomen op onder druk genomen beslissingen zou in strijd zijn met de geest van het spel. Anders dan in het normale handelsverkeer zijn gebrekkige wilsuitingen in sport en spel “all in the game”.
Opmerking Linda de Mol
Aan de opmerking van presentatrice Linda de Mol, “Dan doen we toch net of je het niet gedaan hebt”, nadat de man op de knop had gedrukt, kan geen juridische betekenis worden ontleend. De vraag van de deelnemer, “Kan dat?”, en het antwoord van De Mol dat ze dat niet weet en het zal vragen aan de spelleiding, moeten worden gezien als de verkenning van een mogelijkheid – die er uiteindelijk niet bleek te zijn – en niet als een overeenkomst.