Het OM rekent het de verdachten zwaar aan dat zij als advocaten hun beroepsgroep schade hebben toegebracht en het vertrouwen van burgers in advocaten hebben ondermijnd. Door de werkwijze van het kantoor is er privacygevoelige informatie terecht gekomen bij slachtoffers van verkeersongevallen, informatie waarover zij niet mogen beschikken.
Financieel voordeel
Het letselschade advocatenkantoor van beide verdachten had volgens het OM een enorme informatievoorsprong op andere letselschadekantoren. Letseladvocaten van het kantoor van beide verdachten konden vlot een inschatting maken of een zaak succesvol kon zijn, omdat zij snel dossiers van de politievrijwilligster ontvingen. Hiermee behaalden zij volgens het OM een financieel voordeel ten opzichte van hun concurrenten.
Heimelijke zakenrelaties
De 63-jarige vrijwilligster heeft vanaf 2010, in samenwerking met het advocatenkantoor, een eigen Stichting voor Slachtoffers opgericht. In die periode heeft ze onrechtmatig op verzoek van de verdachte advocaten politiedossiers aan het letselschadekantoor doorgespeeld. Uit onderzoek is gebleken dat de verdachten de zakelijke relatie tussen de 63-jarige politievrijwilligster en het kantoor zo veel mogelijk verborgen heeft weten te houden.
Broodwinning
Het OM heeft overwogen als bijkomende straf de tijdelijke ontzetting uit het beroep van advocaat te vragen. Uiteindelijk is besloten dit niet te doen omdat de verdachten afhankelijk zijn van hun baan als advocaat. Bovendien zijn beide verdachten first offenders en achten het OM de kans op herhaling zeer beperkt. Begin augustus doet de rechtbank uitspraak.
De 63-jarige Amstelveense staat wegens medische redenen op een later tijdstip terecht voor de rechtbank in Amsterdam.