Door slechte voorbereiding lopen mensen een groter risico op ongelukken of onderkoeling. Bijna de helft van de Nederlanders heeft geen strooizout in de kast staan en een grote groep automobilisten loopt de kans om onderkoeld te raken wanneer zij stranden in een file bij extreme kou. Iets minder dan de helft van de Nederlanders heeft namelijk maar een deken in de auto. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis.
Nederlanders trekken zich nauwelijks wat aan van lage temperaturen en sneeuw. De meeste mensen gaan gewoon verder met hun dagelijkse bezigheden wanneer extreme kou toeslaat. Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de Nederlanders met de auto op pad zou gaan met een gevoelstemperatuur van -20 graden. Maar liefst 80 procent neemt in dat geval geen eten mee en 60 vertrekt zonder drinken. ,,Het kan van groot belang zijn om dit mee te nemen. Stel dat iemand vast komt te zitten of een flinke vertraging heeft door het winterse weer, dan is het goed om in ieder geval een deken, eten, drinken en eventuele medicatie in de auto te hebben liggen om de tijd te overbruggen”, benadrukt Rode Kruis-ambassadeur en weervrouw Helga van Leur.
Ruim veertig procent van de Nederlanders gaat in deze kou lopend naar hun bestemming. Mensen gaan vooral de deur uit voor werk gerelateerde zaken, om hun kinderen op te halen of boodschappen te doen. Met name voor kwetsbare mensen zoals ouderen en fysiek beperkten is kou een groot risico. Bij ouderen komt dit omdat hun lichaam vaak minder goed in staat is op temperatuur te blijven en moeizamer beweegt. Het Rode Kruis vraagt mensen daarom om bij kou iets meer op de oudere naasten en buurtbewoners te letten.
Preventie
Het Rode Kruis adviseert mensen om goed voorbereid op pad te gaan en geeft tips via de website en sociale media wanneer het koud is. Reizigers kunnen natuurlijk het beste goed letten op de weersverwachtingen en de situatie op de weg voordat zij het huis verlaten.
Automobilisten doen er goed aan om met voldoende brandstof op reis te gaan om lange files te kunnen overbruggen. Ook is het verstandig van reizigers om het thuisfront te laten weten als ze de weg op gaan. Wie onderweg toch in de problemen komt, kan de Rode Kruis EHBO-app raadplegen. De app geeft aan wat je kan doen in geval van nood en hoe je een ander het beste kan helpen.