vrijdag, 25. november 2016 - 11:14 Update: 25-11-2016 11:17

'Inzameling van oude medicijnen slecht geregeld'

Inzameling van oude medicijnen slecht geregeld
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De inzameling van medicijnafval in Nederland is een ratjetoe. In een kwart van de gemeenten zijn apothekers gedwongen het ingezamelde consumentenafval zelf te vervoeren. Dit is in strijd met de wet. Bijna de helft van de apotheken betaalt aan commerciële afvalverwerkingsbedrijven tot 7.500 euro per jaar, zo blijkt uit een onderzoek van de apothekersorganisatie KNMP.

‘Dit geld wordt rechtstreeks aan de zorg onttrokken’, zegt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP. ‘Dat gaat ten koste van de farmaceutische zorg aan de patiënt.’

Staatssecretaris Dijksma (IenM) spreekt van een ‘misverstand’ dat apothekers moeten betalen voor afvoer van medicijnafval van burgers. Dit om te voorkomen dat medicijnen in het grondwater terechtkomen. ‘De inzameling bij de apotheek kan gezien worden als een vooruitgeschoven post van de gemeentelijke kca-inzameling’, stelt Dijksma half november in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Carla Dik (CU). Ze vindt het ‘heel belangrijk dat gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen’.

Veel apotheker betalen voor het inzamelen en/of verwerken

45 procent van de Nederlandse gemeenten laat de apotheker betalen voor het inzamelen en/of verwerken. In het geval van de vier grote steden draagt de gemeente alle kosten. Van de G32 laten Eindhoven, Zoetermeer en Maastricht apothekers voor de rekening opdraaien. Apothekers betalen aan commerciële afvalverwerkingsbedrijven tot 7.500 euro per jaar. Voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP. ‘Wij vinden het vanzelfsprekend dat in alle gemeenten van Nederland het afhalen en verwerken gratis is. En dat apothekers dan dus ook allemaal bereid zijn in te zamelen.’

In de helft van alle gemeenten waar apotheken kosteloos hun medicijn kwijt kunnen, moeten apotheken dit zelf naar de milieustraat brengen. Dit is in strijd met de Wet Milieubeheer. ‘Er is vermoedelijk geen gemeente die hier op handhaaft, maar het geeft aan dat de wetgeving en de praktijk niet op elkaar aansluiten’, zegt Klein Nulent.

Vooral bij kleinere gemeenten lopen de kosten voor apothekers op tot duizenden euro’s per jaar voor vervoer en verwerking van medicijnafval. Met name in Brabant, Zeeland en Flevoland is dit het geval. Uitzondering is heel Utrecht, waar de provincie alle kosten voor haar rekening neemt.

Het correct verwerken van medicijnafval voorkomt dat medicijnresten in het oppervlakte- en grondwater terechtkomen. Hoewel gemeenten verantwoordelijk zijn voor de inzameling en verwerking van klein chemisch afval (kca) ondersteunen de meeste apotheken in de uitvoering.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):