Vorig jaar was dat nog 38 procent. Nederlanders hebben dus een kans van net iets meer dan 1 op 4 om een 'schoon' toilet aan te treffen. Overigens bleken de damestoiletten voor de achtste keer op rij schoner te zijn dan de herentoiletten. Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Toiletonderzoek 2016, georganiseerd door vakblad Service Management in samenwerking met hygiëne-expert Tork. Het Nationaal Toiletonderzoek werd dit keer voor de 32e maal uitgevoerd.
Horeca scoort het hoogst
Van de vier onderzochte categorieën scoorde de horeca met 36 procent schone toiletten dit jaar het hoogst. De gezondheidszorg eindigde als tweede met 30 procent schoon. Bij de winkels, warenhuizen en tuincentra bleek 27 procent van de toiletten schoon. Openbare gebouwen zoals gemeentehuizen, stations en sportcomplexen kwamen niet verder dan 16 procent schoon.
Meest vervuilde contactvlak
De toiletzitting is met een beoordeling 'slecht' in 42 procent van de gevallen het meest vervuilde contactvlak, gevolgd door de knop van de kraan met 36 procent. Op de derde plaats staat de knop van het spoelmechanisme met 17 procent, terwijl de deurkruk met 13 procent het minst is vervuild.
Schoonste toilet van Nederland
De toiletten van locatie Wageningen (aan de Hoogstraat) van de franchiseketen Bagels & Beans mogen zich de schoonste van Nederland noemen. In Wageningen troffen de onderzoekers een bijzonder laag aantal bacteriekoloniën aan en kreeg de aanblik van het toilet zelfs een 10. Eigenaresse en franchisenemer Madelon Angelier is blij met de onderscheiding. "Het toilet is ons visitekaartje. Ik hamer er dan ook bij onze medewerkers en bij mezelf op dat we deze zo schoon als mogelijk houden."